Jesus Cröst tourverslag Frankrijk, Spanje & Portugal - maart 2009 Jesus Cröst tourverslag Frankrijk, Spanje & Portugal - maart 2009

, Tekst: 13

Jesus Cröst tourverslag Frankrijk, Spanje & Portugal - maart 2009

Tekst: 13 ,

De uit Rotterdam en Hellevoetsluis afkomstige grindcore band Jesus Cröst bestaat al ruim 10 jaar en heeft al de nodige sporen verdiend binnen de Nederlandse punk en grindcore scene. Zo speelden ze reeds in het verleden in bands als Bullshit Propaganda en Die Nakse Bananen. Drummer ‘10’ en zanger gitarist ‘13’, vernoemd naar de rugnummers van hun favoriete voetballers, hebben al meerdere internationale tournees achter de rug. Reden genoeg voor een verslag van hun laatste tournee door Frankrijk, Spanje en Portugal. Met niemand minder dan de Duitse band Yacöpsae.

Dag 1:

Tour met Yacopsae, dat stond er op het programma voor de komende 10 dagen.
Yacopsae is een grote band in de grindcore scène over de hele wereld.
Doomstar bookings had de tour voor ons geregeld. Dat is best prettig na het altijd zelf geregeld te hebben. 10 en ik (13) vertrokken naar Hesdin in Frankrijk waar de man van ons Label Bones Brigade woont. Nicolas was onze chauffeur voor de komende 10 dagen. Eenmaal aangekomen namen we de tweede persing van ons album TOT in ontvangst. Nieuw design en bonus tracks erop. Dik tevreden over deze release. Na het veel te laat gemaakt te hebben gingen we slapen om de volgende ochtend vroeg uit de veren te gaan voor de 1e show van de tour.
 
Dag 2:
Parijs, ‘La Miroiterie’

Nadat we de boys van Yacopsae op het vliegveld Charles de Gaulle hadden opgehaald reden we naar Parijs voor onze eerste show. La Miroirterie, een oud gekraakt pandje op 500 meter van de welbekende Pere la Chaise begraafplaats in het centrum van de stad. De line up was Sickbag, Faxe, Jesus Crost, Blockheads en Yacopsae. Onze eerste show was vet. Mensen ondernamen meerdere pogingen om binnen te komen, maar de zaal was te vol. 350 mensen totaal. 150 was max voor dit zaaltje. Een gekkenhuis. Mensen vielen over het podium. De andere bands helaas gemist, alleen gehoord. Ik had Blockheads graag willen zien. Geslaagde avond, veel merchandise verkocht en met uitzicht op de Notre Dame gaan slapen bij iemand thuis.
 
Dag 3:
Bordeaux, ‘Heretic’

Na een uur of 6 rijden aangekomen in Bordeaux. Leuke stad aan de Atlantische kust.
Omdat we redelijk vroeg waren hebben we nog even het centrum gecheckt. Was de moeite waard.
Ook deze avond weer veel bands op het programma. Yattai sprong er voor ons uit. Magrudergrind achtige fastcore/grindcore uit Frankrijk. Yacopsae deed ook een erg goede set. Zaal was heel erg vol en het publiek erg enthousiast. Slaapzaal boven de concertzaal is ook altijd relaxed, daar hebben we dus geslapen.
 
Dag 4:
Bilbao, ‘Aurki’

Eerste keer Spanje voor ons als muzikanten. De Club annex bar was opnieuw midden in het centrum. Helaas hebben we weinig tijd gehad om het centrum te kunnen bekijken. Er waren vanavond geen andere bands. Alleen Yacopsae en Jesus Crost. De voetbalpraatjes van 10 werden erg positief ontvangen. Met name de eigenaar van de club vond het geweldig, zo geweldig dat ik maar gratis drank bleef krijgen (Kokoloco). Show van beide bands waren goed. Ook weer volle bak en goed geslapen bij iemand thuis.
 
Dag 5:
Coruna, ‘Casa Atochas’.

Een oud kraakpand was de plek waar het vanavond moest gebeuren. Een klein krakersbolwerk in Coruna. De veganistische pot was heerlijk. Voorafgaand aan de show werd er een film gedraaid over demonstraties en autonome zaken in Coruna. Nadat deze film was afgelopen speelden we onze set. We waren dik tevreden over onze show, ondanks dat er niet echt een PA was. Yacopsae had problemen met het geluid. Dit was hun minste show van de tour naar mijn mening.
De recensies waren ook kritisch na afloop op het internet. Veel merchandise verkocht deze avond en de opkomst was erg goed. Zeker 100+. Niet slecht voor een maandagavond. De slaapplekken waren niet naar tevredenheid. Omdat we de afgelopen dagen rijkelijk waren beloond met € kon er een nachtje hotel wel van af. Dat hebben dan ook maar gedaan.
 
Dag 6:
Lissabon, ‘Lavadouro’.

Na een heerlijk nachtje hotel stonden we op met een cafe solo en een croissant.
In een verloren uurtje liepen we nog even naar het strand van Coruna, om nog wat meer te proeven dan de plek waar je speelt en de pompstations. Op weg naar de last-minute show in Lissabon.
Na verkeerd te zijn gereden kwamen we uiteindelijk laat aan in Lissabon.
De plaats van het optreden was in een wasserette. De opkomst was gering, maar het plezier was er niet minder om. Na afloop geslapen bij de de organisator die ook nog wat liedjes had gespeeld op een akoestische gitaar na afloop van Yacopsae en Jesus Crost. Het was een mooi contrast. Maar helaas komen wij bij DIY shows minder goed tot ons recht, vinden we.
 
Dag 7:
Porto, ‘Metal Point’

De cafe solo van de vorige dag was goed bevallen, dus dat was voor herhaling vatbaar.
In een klein barretje bespraken we de plannen voor komende tijd. Na dit heerlijke uurtje vertrokken we richting het centrum van Lissabon. Mankementen aan instrumenten werden verholpen in een muziekwinkel in hartje Lissabon. Lissabon zag er fantastisch uit (vanuit de tourbus).
De show was in de Metal Point. Een soort van shopping mall voor muzikanten met barretjes/oefenruimtes en een concertzaal. Deze avond was een pre-party voor het SWR metalfest in April waar oa Rompeprop en Rectal Smegma spelen. Opkomst was helaas laag. Gelukkig hadden we nog een stuk Champions League kunnen kijken, dat maakte een hoop goed.
Na een rit van een uur arriveerden we bij een oefenruimte. Dat was onze slaapplek. Punk as fuck.
 
Dag 8:
Madrid, ‘Lullaby’.

Een avond waar ik naar uit had gekeken. Looking for an Answer/ Yacopsae en wij.
Onze vrienden Marit en Bart (Jobcrusher) waren op rondreis in Spanje en kwamen als verrassing bij de show kijken. Dit was helemaal top. De bar was bom vol en het dak ging eraf.
Het geluid was zelfs met oordoppen erg hard. Wij speelden als eerste. Show was zeker prima. Yacopsae deed ook een goede show. Met name het publiek vond het geweldig.
Op deze avond kwamen we de persoon tegen die onze TOT LP had uitgebracht. Tevens kregen we de Obscene Extreme 2008 DVD van ons optreden overhandigd van Gerardo van Disturbance Project.
Looking for an Answer was top deze avond. Ze waren minstens zo goed als op Bloodshed Fest afgelopen jaar. Een hostel was onze slaapplek. Het hostel was perfect, veel beter dan een Formula 1 hotel :)
 
Dag 9:
Barcelona, ‘Puerto Hurraco's Sisters Bar’

Na een erg lange rit eindelijk aangekomen in Barcelona.
Het zaaltje was prima. De geluidsman had weinig verstand van geluid, dus namen wij uitgebreid de tijd om het goed te regelen. Het geluid was loeihard op het podium en waarschijnlijk ook in de zaal.
Optreden was opnieuw erg goed. Yacopsae deed ook een goede show. Tijdens de laatste band naar het strand gegaan om wat uit te waaien. Na afloop sliepen we op de Ramblas in een hostel.
Nicolas en ik maakten nog een rondje over de ramblas, rookten een jointje en dronken een biertje en gingen slapen. Een goeie nachtrust konden we wel gebruiken.
 
Dag 10:
Marseille, ‘Le Local’

Of we op onze plek waren in Le Local, ja en nee. Ja, omdat het voelde alsof we in Rotterdam waren. De mensen, de sfeer, de eerste band. 666 seconds of Chaos was de openings act. Vette grind met volop veel energie. Nee, omdat na afloop van ons concert er nog een concert zou plaatsvinden die uit het centrum was verbannen. Een neo-nazi concert. Voor deze was begonnen zaten wij al in de bus richting Parijs.
 

Dag 11:
Direct na de show naar het vliegveld van Parijs gereden, zonder te slapen.
Na de boys van Yacopsae te hebben gedropt op het vliegveld en samen nog wat gedronken te hebben reden we naar een buitenwijk van Parijs om een beetje te relaxen bij een van de boys van Gronibard. In eerste instantie zouden we vanavond nog spelen met Gronibard, maar door de tegenvallende reserveringen was het concert gecancelled.
Wij waren ook te laat aan de bill toegevoegd. Na een paar uurtjes te hebben uitgerust reden we weer richting Hesdin en vandaar naar Rotterdam en door naar Hellevoetsluis, de hometown van 10.
In totaal waren we 40 uur wakker, vanaf de ochtend in Barcelona tot nu. Er stond een koud biertje voor me klaar en ik proostte op de tour, want de STOP & GO TOUR was in veel opzichten een groot succes!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam