Grote Prijs Zuid Holland: The Weak and The Strong Grote Prijs Zuid Holland: The Weak and The Strong

"Kunst kan geen competitie zijn"

, Redactie 3voor12Rotterdam

Grote Prijs Zuid Holland: The Weak and The Strong

"Kunst kan geen competitie zijn"

Redactie 3voor12Rotterdam ,

De finale van de Grote Prijs Zuid Holland komt er weer aan! 16, 18 en 19 april in Rotown en Watt strijden de muzikanten met elkaar om mooie prijzen in de wacht te slepen. Wij vroegen de Rotterdamse acts wie ze zijn, en waarom ze denken te gaan winnen! Tot aan de Grote Prijs kun je hier de artiesten leren kennen.

"Kunst kan geen competitie zijn"

Vertel! Wie, wat, waar?
The Weak And The Strong is de Rotterdamse singer/songwriter Johan Visschers. Het is ontstaan als thuisproject naast mijn band Cradle: nummers die niet geschikt waren voor de band, geluidsfragmenten/experimenten, muziek voor bestaande en niet bestaande films/docu's. Na een tijdje leek het me toch wel leuk om er ook mee op te gaan treden. Live gebruik ik alleen mijn akoestische gitaar en stem.


Omschrijf je muziek voor iemand die er niets van weet:
Het zijn geen lieve, zoete liedjes. Het is rauw en direct. Eenvoudig en puur. Hard en zacht. Belangrijkste inspiratiebronen zijn Michael Gira, Joy Division en Velvet Underground.

Hoe zijn jullie met muziek maken begonnen?
Op mijn negende, of tiende (ik weet het niet meer precies) was ik al aan het rommelen met geluiden. Samen met mijn broer. We namen van alles op. Ik ben begonnen als drummer in onze bands The Prime en Flowers for Francis. Omdat uiteindelijk steeds de gitaristen wegliepen, ben ik zelf gitaar gaan spelen.
Mijn broer bleef de stem en teksten verzorgen, ik schreef de muziek.
Na een paar jaar was het tijd om alles in eigen hand te nemen en Cradle op te richten. Eerst twee jaar als solo-project naast Flowers for Francis, sinds 1996 is het een band. Mijn broer is er vanaf die tijd bij als bassist.

Denk je te gaan winnen? En waarom?
Winnen betekent niets. Geen enkele kunstvorm kun je verbinden aan een wedstrijd. Kunst kan onmogelijk competitie zijn.
Ik heb al gewonnen omdat ik besloten heb om toch mee te doen, want het levert me promotie op en ik speel in Rotown, een mooi podium. Dat is voor mij de volle winst.

Anything else we need to know? Geheime toekomstplannen?
Spelen in kleine theaters is mooi. Vanwege de  intimiteit. Mensen komen om te luisteren, te beleven. En ook met band veel blijven spelen. Af en toe een (live) cd uitbrengen. Er gaat niets boven optreden, dan kun je je niet verstoppen. Pure adrenaline.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam