Cd recensie Mark Lotterman album Better Things To Do Cd recensie Mark Lotterman album Better Things To Do

Meesterlijk album dat in de hersenen zal ‘verkleven’

, Tekst: Annet Brugel

Cd recensie Mark Lotterman album Better Things To Do

Meesterlijk album dat in de hersenen zal ‘verkleven’

Tekst: Annet Brugel ,

Mark Lotterman is de hemel al in geprezen. En dat gaat hem met z’n album Better Things To Do nog wel vaker overkomen.

Meesterlijk album dat in de hersenen zal ‘verkleven’

De optredens van Mark Lotterman zijn opzwepend, zijn teksten en arrangementen zijn vaak meesterlijk gevonden en uitgevoerd. Zijn voornamelijk piepjonge muzikanten als Kevin Andeweg, Thomas Zwijsen, Boris Oud, Eelke Mastenbroek en Sjors Nederlof spelen ongeremd, bevlogen en zijn muzikaal hoogbegaafd. En alle nummer zijn door Mark Lotterman zelf geschreven. 

Eind maart kwam dan eindelijk, na ‘Pain & Entertainment’ en ‘De Parade’ het tweede album ‘Better Things To Do’ uit.

Niet alleen op podium, maar ook op dit album, zingt Mark Lotterman met zo’n weemoedig timbre zijn extreem zwartgallige, humoristische teksten, dat harten ervan breken.
‘Better Things To Do’ is afwisselend. Van intieme confessies als ‘Fart Out Of Hell’ tot ‘40 Days Pregnant’ psychose ballade. Van de ingetogen ‘Funeral Song’ samen met het vlaamse Klezmer/Balkan orkest Ambrassband tot ‘Hate What You Can Change’ in de eind jaren zeventig NL rockstijl à la Buddy Odor/Brood, compleet met vlot dameskoortje. 
Mark Lotterman is niet in te delen naar genre, maar naar zijn voorbeelden, waar hij mee vergeleken wordt en zeker niet voor onder doet. Johnny Cash, Leonard Cohen, Johnny Dowd, Lou Reed, Tom Waits, Bob Dylan, Neil Young, Arthur Ebeling, Daniel Johnston, Erik Satie. Allen waren stijl iconen van de muziek. Net als Mark Lotterman nu ook is; een man met zijn hersenen op de tong, die zijn gevoelens via z’n instrumenten en muzikanten tot uiting weet te brengen.

En ondanks alle zwartgalligheid, is dit album één van de leukste en ontroerendste muzikale schijven, die de afgelopen periode uitgebracht is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam