Hieperdehorlepiep, HeisaHoera! De Kift! Hieperdehorlepiep, HeisaHoera! De Kift!

De Kift geeft verjaardagsfeestje in Rotown

, Tekst: Marin van Campen,

Hieperdehorlepiep, HeisaHoera! De Kift!

De Kift geeft verjaardagsfeestje in Rotown

Tekst: Marin van Campen, ,

Zaanse formatie De Kift viert haar vierde jubileum en wil dit ook met Rotterdam delen. Zaterdag 25 oktbober trakteerde dit gezelschap Rotown op een feestje.

De Kift geeft verjaardagsfeestje in Rotown

Tring, tring! “Laat ons erlangs!”. Van de hoofdingang komt De Kift een uitverkocht Rotown binnengefietst. Voor echte Kift-liefhebbers is dit allang geen spektakel meer, maar voor iemand die dit kunstenaarscollectief voor het eerst live mag aanschouwen, en dat zijn er weinig vanavond, is het een amuserende opening van de avond. Drummer Wim ter Weele zit werkelijk op een grote driewieler, voorzien van een aantal trommels. De overige zeven bandleden komen er te voet achteraan. Al spelend banen zij zich een weg door het publiek naar het podium, dat zij vervolgens beklimmen en daarmee is het startschot voor de avond gegeven.

De Kift bestaat twintig jaar. Met verschillende bezettingen door de jaren heen, maar al vanaf de eerste dag voorzien van een rotsvaste basis, presenteert de groep uit Koog aan de Zaan haar achtste album: ‘Hoofdkaas’.

Vanavond krijgen de bezoekers in Rotown veel van deze langspeler te horen. Wanneer het optreden al even aan de gang is, kapt zanger Ferry Heijne plotseling een nummer af. Hij vindt het, geheel terecht, asociaal dat er bezoekers zijn die luidruchtig door de prachtige teksten van een van ’s lands grootste poëten, Lucebert, heen durven te praten. Zeker nu er fans afwezig zijn vanwege een uitverkochte zaal. Fans die wel het respect op kunnen brengen door wat stiller te zijn. Ach, alles van waarde is weerloos...

Wanneer de jarigen hits als ‘HeisaHo!’ (voorzien van tekst van Shakepeare) ten gehore brengen, staat Rotown op z’n kop. Andere bekende nummers volgen, de Horlepiep wordt gedanst en het verjaarspartijtje is compleet. De meegereisde aanhang uit de Zaanstreek heeft de trip naar Rotterdam niet voor niets gemaakt! De laatste song is een zeer rustige en van een groot aantal plekken in de zaal klinkt een constant “Sssssssssst!”. Dit houdt aan tot iedereen ook werkelijk geen geluid meer maakt. Op dat moment werpt een personeelslid van Rotown, niet geheel geruisloos, een aantal lege flesjes in een krat. Dit tot grote hilariteit van zowel publiek als band.

De eerste toegift lijkt een nog groter feest te zijn dan alles wat er eerder gespeeld is bij elkaar. De heren op het podium stralen dit ook uit en hebben het dus naar de zin. De bezoekers vinden het ook een enorm feest en laten de muzikanten pas na een derde toegift het podium verlaten.

Een jubileumfeest om niet snel te vergeten. De fans zijn getrakteerd op grote hits en veel nieuw materiaal. Eén Kift-liefhebber vertelde mij dat hij nu al benieuwd is naar het zilveren jubileum van deze formatie. Over vijf jaar moeten ze namelijk nóg groter uitpakken dan nu. Dat dit gezelschap die leeftijd gaat halen, mag geen twijfel over bestaan. Da’s De Kift!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam