Jolie Holland, breekbaar en boos in Rotown Jolie Holland, breekbaar en boos in Rotown

Ambidon geeft Holland het nakijken

, Tekst: Maurice Dielemans Foto's: Roy van der Burg Video: David Star

Jolie Holland, breekbaar en boos in Rotown

Ambidon geeft Holland het nakijken

Tekst: Maurice Dielemans Foto's: Roy van der Burg Video: David Star ,

In het weekeinde zijn er vooral dansfeestjes. Vroeg in de week maak je
nochtans de meeste kans op gevoelige singer-songwritermuziek. Het
rumoerige Rotown is helaas niet de juiste plek dat breekbare spul.

Ambidon geeft Holland het nakijken

Een winterse maandagavond blijkt echter wel iets beter geschikt als je muziek boven het geouwehoer van je buurman of – vrouw prefereert.

Uitgerekend na dit felle commentaar op een zinnetje uit een recensie waarin ze voor een Appalachian Billie Holiday wordt omgeschreven, pakt ze een viool  en speelt deze lastige tante een griezelig countrynummer. De priegeljazz van de voorlaatste cd's lijkt ingeruild voor onstuimige rock, zoals gelijk blijkt uit de openingscover End Of Travelling van de Palace Brothers, oftewel de vroege Will Oldham. Haar slechte humeur doet overigens heel weinig af aan haar heerlijk onvaste stemgeluid waarin je het verdorven zuiden van de Verenigde Staten terughoort.

Die kribbige buien van de zangeres – af en toe kijkt ze boos naar haar twee begeleiders – hangen echter als een zwarte wolk boven het optreden, dat in het teken staat van de nieuwe cd The Living And The Dead. Slechts bij vlagen klinkt Holland geïnspireerd.  

Sam Amidon uit de Amerikaanse staat Vermont is een stuk vriendelijker tegen het publiek dat de moeite heeft genomen om de kou te trotseren. Hoewel het optreden tamelijk chaotisch verloopt, weet de jongeman met muts, bruin houthakkershemd en hippe schoenen van het merk New Balance, absoluut weet te overtuigen.

Met een authentieke banjo tegen zijn middel gedrukt en zijn kin omhoog geheven lijkt hij haast wel een moderne reïncarnatie van Roscoe Holcombe of een van andere oervertolkers van Harry Smiths Anthology of American Folk.

Toch zit Amidon niet alleen in die traditionele hoek. Samen  een geweldige drummer uit Hollands band zoekt hij wat aansluiting in de meer experimentele muziek van vandaag de dag.

Kortom: de sympathieke Ambidon houdt het spannend en geeft Holland zodoende het nakijken. 
 
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam