Soulwaxmas, vroege Kerst in de Maassilo Soulwaxmas, vroege Kerst in de Maassilo

Een miniversie van Lowlands, maar dan zonder modder

, Tekst: Elmer Bosshard

Soulwaxmas, vroege Kerst in de Maassilo

Een miniversie van Lowlands, maar dan zonder modder

Tekst: Elmer Bosshard ,

Kerst kwam vroeg dit jaar en wel in de vorm van Soulwax! Tezamen met Justice, Das Pop, Erol Alkan en een tiental andere artiesten stond de Maassilo 19 december op z’n kop. Electro, techno, house en een beetje rock, meer kreeg je niet en dat was ook zeer zeker niet nodig!

Een miniversie van Lowlands, maar dan zonder modder

De avond begon al vroeg, zo rond 21.00 uur. Als eerste werd om 21.30 al de nieuwe docufilm van Soulwax, “Part Of The Weekend Never Dies”, vertoond. Elke zelfrespecterende Soulwax fanaat heeft die film natuurlijk al in zijn bezit, dus dit werd voor het gemak overgeslagen.

De muziek klinkt her en der al door het pand heen en we zijn benieuwd. De eerste de beste zaal dan maar even opzoeken. Er hangen programma’s aan de muur en we zien, voor zover we het nog niet wisten, de gehele line-up. Namelijk: Soulwax, Justice, Das Pop, Erol Alkan, Tiga, Joost van Bellen, L’Azizzi, Aeroplane, 2ManyDJs, Hugo + George, Paul Chambers, Mickey Moonlight, The Walk & Rogerseventytwo, Riton, Sepehr, BoomBap Soundsystem, Freshest Kids en Kid Rêve. Dit alles voor nog geen €35! Al met al toch best een goede deal van Mojo, n’est pas? 

Halverwege L’Azizzi binnengekomen en dit was wel oké. Druk was het nog niet, noch beschonken en zo stevig werd er nou ook weer niet gedraaid. Alleraardigste act, maar terecht een openingsact. Dan Das Pop. De cd’s zijn leuk om naar te luisteren, maar op het podium leven ze echt goed op. Energiek zijn ze zeker en dat was ook goed te merken aan het publiek. Lekker gezellig zingen en swingen. Nu hopen dat de zanger leert zijn microfoon ten alle tijden in de buurt van z’n mond te houden als ‘ie zingt, wel zo fijn om de tekst zonder gehaper te kunnen horen.  

“Wacht, wat lazen we net ook alweer? Riton in de andere zaal rond, zeg maar, nu?”. Snel naar de volgende zaal en echt wel, hij was al bezig. Deze Britse DJ wist zeker hoe hij een feestje op gang moest krijgen, want de halve zaal stond al flink te bewegen! Bier bestellen en mee doen. Dit bleek al meteen de sfeer te zetten voor de rest van de nacht, want meer dan dit kon (en wilde) je ook niet doen! Na afloop nog verder gedanst met Tiga, die echt fantastisch zijn best deed. Vergeleken met Lowlands 2006, ging het er hier toch net iets ruiger aan toe. 

Hoogtepunt van de avond volgde. Eindelijk. Soulwax! Het was de eerste keer voor ondergetekende en verdomme wat was dat goed. Tegen 02.00 uur in de ochtend, de gehele maassilo voelde zich nog fris en fruitig en klaar om te dansen! Praktisch alle hits kwamen voorbij en man, dit kon niet beter. Nu ja, misschien de volgende keer toch een grotere zaal of minder mensen, want veel ruimte om je ding te doen, was er niet. Epileptisch moet je trouwens ook niet zijn, want de lichteffecten voor dit optreden waren meer dan voldoende aanwezig. Een set van bijna anderhalf uur waarbij de mannen van Soulwax hooguit drie maal stopten om even een en ander te zeggen. Of het daverende geschreeuw en applaus te ontvangen natuurlijk. 

Erol Alkan en 2ManyDJs bleven over. Hier werd het echt knallen geblazen. In geval van Erol Alkan een geweldige mix van opbouwende beats, snoeiharde bas en vette effecten die het publiek deed smeken om meer. 2ManyDJs enigszins hetzelfde verhaal, maar toch iets minder. Heeft waarschijnlijk gewoon te maken met het verschil tussen ruige electroclash en cut-and-paste-mix. Beide waanzinnig tof, maar voorkeuren kunnen verschillen uiteraard. 

Het was als een indoor miniversie van Lowlands. Een beetje bandjes kijken, een beetje drinken een beetje inkomen met wat DJ’s en dan de nachtprogrammering Al met al, en te vet feest die ervoor gezorgd heeft dat die kerstpondjes er bij voorbaat al af zijn gedanst. Succesvoller had het bijna niet kunnen zijn. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam