Numoonfest barst dit weekend voor het laatst los

Divers festival zou niet ‘divers’ genoeg zijn volgens subsidiegevers

Tekst: Job den Dulk ,

Tot nu toe waren we met 3VOOR12 Rotterdam elk jaar van de partij bij Numoonfest. Het eigenzinnige festival in Lantaren Venster biedt elk jaar een leuke mix van internationale, nationale en Rotterdamse acts. Helaas is komend weekend de laatste editie vanwege een subsidiestop in 2009.

Divers festival zou niet ‘divers’ genoeg zijn volgens subsidiegevers

Op 27 en 28 december wordt het voorlopig laatste Numoonfest geörganiseerd in Lantaren/Venster te Rotterdam. Numoonfest brengt een unieke mix van nu-jazz, soul, funk, balkan, electro, singer/songwriter, film en crossmedia die je niet vaak op andere festivals ziet. Het festival werd drie jaar geleden door Rotterdamse artiesten opgericht om nieuw talent te promoten.

Onlangs spraken we geestelijk vader van het festival Hanyo van Oosterom, die de promotie aan het doen was in Dizzy Cafe. Ongeloof stond op zijn voorhoofd te lezen aangezien Numoonfest volgens subsidieverstrekkers Diens Kunst en Cultuur Rotterdam en Rotterdam Festivals niet ‘divers’genoeg was. Het festival is niet opgenomen in het Rotterdamse Cultuurplan. “Diverser programmeren dan dit kan ik niet, het enige wat ik niet programmeer is metal” aldus van Oosterom. En inderdaad, wie het programma van de afgelopen jaren erbij pakt kan niet ontkennen dat er niet werkelijk van alles geprogrammeerd werd qua genres, en dat het festival al eerste talent spotte dat later internationaal doorbrak (bijv Sabrina Starke). Al met al dus een zure aderlating voor Numoonfest..

Neemt niet weg dat Numoonfest ook dit jaar weer met veel liefde voor de muziek en veel steun vanuit de muziekindustrie een bruisend muziekfeest organiseert. Muziekliefhebbers kunnen voor € 17,50 per dag 17 live-acts (plus film, video en surprise acts) zien.
 
Rotterdam is opnieuw goed vertegenwoordigd met o.a. de nu-soul van Sabrina Starke (die onlangs werd getekend door Blue Note), alternative hip hop en soul van Pan Africans, samplemania en experimentele rock van Stöma, balkan beats van Orient Express,  powerjazz van State Of Monc bij de Silent Disco Live met visuals van Urbi Et Orbi, een speciaal Numoon crossover worldbeats project getiteld New Moon Bros,  singer/songwriter van o.a. Mark Lotterman en Nightporter, abstracte electronica van het kersverse La Boutique Fantastique en jazzbeats van DJ Miss Delicious.
 
En uit de rest van Nederland wederom een mix van stijlen met enkele opvallende goede acts met internationale uitstraling: hip hop en soul van La Melodia, gypsy tunes van Caspian Hatdance, crossover wordlbeats van Hotel, swampbeats ala Tom Waits van Big Low, funk van Liquid Spirits, experimentele beats van Arts The Beatdoctor, technopunk van Aux Raus, broeierige singer/songwriter van John Dear & The Mowing Club.
 
Zie voor het volledige programma, geluidsfragmenten, video's en weblinks de volgende website: www.myspace.com/numoonfest