Het laatste hiphopfeestje van het jaar

Missin’ Link Eindejaars Parade een goede afsluiter van 2008

Tekst: Jelena Barisic ,

Na afgelopen zaterdagavond de Melkweg te hebben gerockt, vonden de oprichters van hiphopagency Missin’ Link dat de Eindejaars Parade ook in Rotterdam niet kon ontbreken. Zo verzamelde dezelfde bende rappers -met een aantal wijzigingen en aanvullingen- zich de avond erna in WATT, om 2008 ook in de Maasstad op een knallende manier af te sluiten.

Missin’ Link Eindejaars Parade een goede afsluiter van 2008

Hoewel het de bedoeling was dat Extince de avond zou openen, komen Kleine Jay en Cartes als eerste het podium op. Het publiek lijkt daar echter geen problemen mee te hebben en het duurt maar een paar minuten voor er vooraan flink gesprongen wordt. De Parade houdt zich aan een strak schema; de mannen verlaten het podium na een kwartier om plaats te maken voor Snelle Jelle en Turk. De energie in het publiek wordt groter en tijdens het nummer Be On De Kijk Uit ontstaat de eerste pit van de avond. Spacekees slaagt erin zijn kwartier aan podiumtijd op te vullen met al zijn hitjes; van Ik Wil Een Meisje uit 2005 tot het recentere Pe Pe Pe.

Niet alleen bekende namen krijgen vanavond een kans; veel mensen kijken vragend als Skinto het podium opstapt. “Ik ken jullie niet en jullie mij ook niet,” zegt hij vrolijk, waarna hij het publiek oproept om toch los te gaan. Erg moeilijk is dat ook niet, hij wordt begeleid door beats die veel weg hebben van opzwepende Britse grime. Helaas wordt Skinto hier zelf grotendeels onverstaanbaar door.

Na een nodige pauze wordt het programma vervolgd met de Rotterdammer GMB. Eerder deze week stond hij met een liveband op hetzelfde podium, vanavond moet hij het doen met een enkele dj. Hoewel zijn muziek niet zo uptempo is als bij de voorgaande acts, worden zijn door reggae en soul beïnvloede nummers zichtbaar gewaardeerd door het publiek.

Rotterdam blijft ruim een half uur goed vertegenwoordigd; na GMB volgt Winne. Al jaren is het wachten op zijn nog steeds onuitgebrachte debuutalbum, desalniettemin heeft hij genoeg materiaal om het publiek gelukkig te stemmen. Tijdens Proost worden tientallen flessen Spa Blauw uitgedeeld en binnen de kortste keren is de zaal grotendeels kletsnat aan het rondspringen in een gigantische pit. Als afsluiter komt een heel legioen aan rappers het podium op om Rotterdam Remix ten gehore te brengen.

Twee maanden terug kwam het eerste Kohfie Konnect album Hetiszover uit. In Rotterdam en omstreken werd deze goed ontvangen, zo blijkt in elk geval uit het luide onthaal dat de mannen krijgen. Natuurlijk komen alle bangers van de plaat en ook Jiggy Djé’s hardere solowerk, met als toppunt Blauw Bloed, voorbij. Het resultaat: een erg vermoeid, maar ook erg tevreden publiek na wederom een half uur moshpitgeweld.

Tegen de tijd dat de laatste act aan de beurt is, houden velen het voor gezien. De goedkeuring van Jawat! gaat dan ook uit naar de harde kern die nog steeds vooraan staat. Als een jonge fan ook nog eens een t-shirt cadeau geeft aan de rapper, lijkt dit hem al helemaal gelukkig te stemmen; het jochie en zijn vrienden mogen de rest van de show op het podium blijven.

“Vanavond sluit ik het Zwolle-hoofdstuk voor eens en voor altijd af,” verklaart Jawat!. Wat hij hiermee bedoelt, is waarschijnlijk alleen duidelijk voor degenen die de spanningen tussen Opgezwolle, Jawat! en Duvel gevolgd hebben. De mededeling dat hij zijn oude tracks vanavond voor de allerlaatste keer ten gehore zal brengen, dringt echter wel tot iedereen door. De laatste overgebleven krachten worden gebruikt om voor de laatste keer los te gaan en mee te schreeuwen met nummers als Plakka en Koppensnellers. De avond wordt afgesloten met de ultieme banger Batterij, waarna iedereen zich richting de uitgang begeeft. Maar niet voordat ze op de weg naar de gardarobe een gratis Missin’ Link kalender in de handen gedrukt krijgen; een herinnering aan een geslaagde afsluiting van het oude jaar en een belofte voor veel meer goeds in 2009.