Een storm, een zucht en een frisse wind in Waterfront

Meet the Storm, the Maple Room en San Andreas

Tekst en foto's: Marcel van Leeuwen ,

Ja, u heeft het vast wel gehoord. Waterfront gaat dicht en fuseren met Watt. Derhalve was vanavond de laatste RockInfuus avond in deze zaal. Zonde of niet, er was deze avond dus genoeg reden om eens even lekker los te gaan.

Meet the Storm, the Maple Room en San Andreas

Meet the Storm mocht de avond opemen in een redelijk gevuld café. Je kan veel zeggen over de band, maar met hun optreden doen ze hun naam eer aan. Als een ware wervelwind werd de zaal overdonderd met een actieve band die goed weet hoe je een publiek moet bespelen, alsof ze al 30 jaar bij elkaar zijn. Een gratis shirt contest tussen twee bezoekers, waar degene die het snelst van achteruit de zaal voor het podium staat wint, helpt daar natuurlijk ook bij. Zanger Matt voerde ook nog zijn eigen versie van een spiderman act op. Tijdens een van de nummers rende hij door het publiek naar de bar, waarna hij van de bar af sprong om te crowdsurfen. het plafond is echter zo laag dat hij met zijn benen op het plafond kon lopen.

Door al deze activiteit en vrolijkheid was het optreden naar het gevoel ook weer veel te snel afgelopen.

Dankzij het optreden wat daarop volgde werd dat contrast alleen maar groter. Eerder dit jaar zou The Maple Room uit België ook al een optreden geven naast Cultura Très, maar naast de verschillende muziekstijlen van die avond zou de band al helemaal niet hebben gepast. Dat het publiek actiever was dan de band zelf zegt dan genoeg. Toegegeven, ze hadden een aantal goede excuses. Ten eerste was men veel te laat aangekomen, omdat ze de zaal niet konden vinden, heeft men dus geen soundcheck kunnen doen, heeft men sinds kort een nieuwe zanger, bleek de bassist een invaller te zijn en de normale bassist speelde gitaar. Volgt U het nog? Ik ook niet helemaal niet meer. Vooral dat van die bassist  kwam bij mij als een verrassing want dat vond ik nu juist een van de leukere actievere elementen binnen de band. Dit alles zorgde dus voor een beetje een dood element op de avond en dat was erg jammer, want de nummers van de band zijn best goed en zeker de gitarist heeft een zeer goede techniek. Helaas een optreden dus om snel te vergeten.

Niet snel vergeten doen we San Andreas. Het was al weer bijna een jaar geleden dat ik de band mocht aanschouwen en sindsdien is er veel gebeurd. Een nieuwe cd getiteld 'Man or Monster' en een nieuwe look. De twee 'home made grills' met spotlights, stroboscoop en rookmachine voor het podium in de art-stijl van de nieuwe cd, waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt door de diverse bandleden, zorgde ook voor een leuk nieuw element in de show. Helaas was de initiële reactie van het publiek naar mijn smaak iets te mat, maar gelukkig kwam er bij het oudere werk en bij de cover versie van Brand New Day van the Apers wat meer leven in de brouwerij. Het publiek kwam ook wat meer vooraan staan, alsof iedereen al de hele avond bang was om onder de Mistletoe (het is immers bijna kerst) te gaan staan die vooraan boven het podium hing. De nieuwe nummers komen echter goed over. Zeer sterk, fris van de lever en vooral ook toegankelijker ten opzichte van het oudere werk. Alle lof aan de band voor een cd waar men mee door kan, waarmee de band zich tot een grotere hoogte heeft kunnen brengen. Het enige dat nu nog ontbreekt zijn grotere en vollere zalen.

Voor allen die een bezoekje gaan brengen aan Eurosonic 2009 kan ik van harte aanraden om zich weer te begeven naar Tramps voor Altersonic, waar de band ook dit jaar weer een performance gaat geven. Al met al was het dus een geslaagde avond met een goed begin, een slap vervolg, maar een knallend einde. Een waardige afsluiter voor een zaal met een verhaal.