De Grote Prijs van Concrete De Grote Prijs van Concrete

"Ik doe gewoon mijn ding, zoals ik dat gewend ben"

, Tekst: Jelena Barisic

De Grote Prijs van Concrete

"Ik doe gewoon mijn ding, zoals ik dat gewend ben"

Tekst: Jelena Barisic ,

Morgen is het zover; onze Rotterdamse deelnemers zullen zich richting Paradiso te Amsterdam begeven om hun laatste kaarten uit te spelen in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Zo zijn wij dan ook aangekomen bij het derde en laatste interview met de Rotterdamse finalisten uit de categorie Hiphop/R&B; Concrete, ook wel bekend als L. Jazeera of The BlackStarLiner.

"Ik doe gewoon mijn ding, zoals ik dat gewend ben"

Morgen is het zover; onze Rotterdamse deelnemers zullen zich richting Paradiso te Amsterdam begeven om hun laatste kaarten uit te spelen in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Zo zijn wij dan ook aangekomen bij het derde en laatste interview met de Rotterdamse finalisten uit de categorie Hiphop/R&B; Concrete, ook wel bekend als L. Jazeera of The Black Star Liner.

Geboren en getogen in Rotterdam Zuid, begon Concrete al op jonge leeftijd met het schrijven van teksten. Op zijn dertiende had hij zijn eerste optreden en twaalf jaar later is het podium nog steeds waar hij op zijn best is. “Ik neem eigenlijk alleen dingen op, zodat ik bekendheid creëer en meer shows kan doen. Ik verkies het podium boven de studio, maar zonder het één werkt het ander simpelweg niet.” Na al die jaren van ervaring heeft Concrete de fijne kneepjes van een goede show zowaar onder de knie. “Natuurlijk sta je wel eens voor een half lege zaal of een onenthousiast publiek. Maar de truc om het publiek mee te krijgen is eigenlijk heel simpel; als je er zelf plezier in hebt, werkt het vaak aanstekelijk. Daarnaast loop ik voor of na een optreden vaak rond in de zaal, zo kom je makkelijker in contact met het publiek.”

Beluister een willekeurig nummer van Concrete’s debuutalbum …With Music en het wordt je duidelijk dat zijn teksten niet bepaald luchtig zijn. Ze vertellen vaak verhalen van onderdrukking en vooral verzet. Waren deze onderwerpen een bewuste keuze? “Mijn eerste raps gingen eigenlijk nergens over, maar zodra ik wat ouder werd, ben ik me gaan verdiepen in bepaalde onderwerpen. Ik besefte me dat veel dat ons op school wordt geleerd niet klopte. Ik wil deze verhalen in de eerste instantie delen met het publiek. Ik bepaal niet of zij iets zullen doen met deze boodschap, dat is hun keuze.”

Een opvallende, maar tegelijkertijd zeer begrijpelijke featuring op het album, is M1 van de Amerikaanse maatschappijkritische rapgroep Dead Prez. Deze samenwerking is tot stand gekomen dankzij het initiatief van Concrete. “Ik was destijds bezig met het opnemen van …With Music en hoorde dat ze in de Paradiso zouden optreden. Backstage ben ik toen heel brutaal op ze afgestapt en heb ik gevraagd of zij een nummer met mij wilden opnemen. Stic.man moest na het optreden weer terug naar Amerika, maar M1 zag het plan wel zitten. Hoewel het een spontane actie was, heb ik niet zomaar een rapgroep uitgekozen. De boodschap die Dead Prez uitdraagt verschilt vaak niet veel van de mijne. Binnen een dag hebben we M1 opgehaald, zijn we de studio in gedoken, een nummer opgenomen en hebben we hem weer teruggereden naar Amsterdam. Ik was uitgeput, maar het resultaat mocht er zijn.”

Concrete heeft altijd in het Engels gerapt, niet verwonderlijk als je weet dat zijn allereerste inspiratiebron het programma Yo! MTV Raps was. Tegenwoordig is hiphop in Nederland echter grotendeels Nederlandstalig. Rappers die voorheen Engelstalige albums uitbrachten, switchen vaak toch naar het Nederlands. “Ik vind dat vaak een beetje zwak,” vertelt Concrete. “Alsof je alleen in het Nederlands bent gaan rappen, omdat je in het Engels gefaald hebt. Ik doe liever waar ik mij lekker bij voel, dat is altijd al het Engels geweest.” In Nederland mag het dan niet de norm zijn, internationaal gezien zijn de mogelijkheden van een Engelstalig album echter talrijk. Zo is Concrete goed ontvangen in Brazilië en Amerika, waar hij een tijd terug heeft opgetreden. “Ze vonden het bijzonder dat ik helemaal uit Nederland was overgevlogen om een paar shows te doen. Ik werd er heel anders behandeld, alsof ik al een superster was.”

Eerder dit jaar won Concrete zowel de jury- als de publieksprijs bij Grote Prijs van Zuid Holland. “Jammer genoeg is het niet meer zo dat je met deze overwinning gelijk doorstroomt naar de GPNL,” legt hij uit. “Een vriend heeft me ingeschreven, ik moest net als alle andere deelnemers een showcase geven. Tijdens de eerste halve finale werd ik tot winnaar verkozen, waardoor ik gelijk doorstroomde naar de finale.” Wat hij van deze finale moet verwachten, weet hij eigenlijk niet. “Ik wist eerst niet eens wie de andere finalisten waren,” bekent hij. “Nu weet ik wie ze zijn, maar heb ik nog steeds geen idee hoe ze klinken als ze op het podium staan.” De strategie voor zijn show weet hij wil hij wel verklappen; “Ik zal een paar tracks doen van mijn debuutalbum, maar zal daarnaast ook nieuwe dingen laten horen. Ik ga gewoon mijn ding doen, zoals ik dat gewend ben.”

Volgend jaar wil hij zich vooral richten op SOS, de rapgroep die hij samen met zijn neef D-Son in 2000 heeft opgericht. “D-Son heeft een soloalbum gedropt in 2006, ik in 2007. Nu is het tijd om samen iets uit te brengen.” Maar eerst kunnen we binnenkort een soort minialbum van Concrete verwachten. “Ik heb nog 250 cd’s en twee dagen studiotijd over, de prijs die ik kreeg voor het winnen van de GPZH. En ik heb een aantal nummers die ik graag uit wil brengen, anders ben ik ze over een jaar misschien zat. Hoe ik dit precies ga doen, weet ik nog niet. Jullie horen nog van me.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam