Filmmaker Tenny Tenzer zoekt de Rotterdamse sound op de Nieuwe Binnenweg Filmmaker Tenny Tenzer zoekt de Rotterdamse sound op de Nieuwe Binnenweg

Korte film over Rotterdamse elektronica gaat 31 mei in première met minifestival

Filmmaker Tenny Tenzer zoekt de Rotterdamse sound op de Nieuwe Binnenweg

Korte film over Rotterdamse elektronica gaat 31 mei in première met minifestival

"De muzikale levensader van Rotterdam", noemt filmmaker Tenny Tenzer hem: de Nieuwe Binnenweg. De straat, aan de rand het Rotterdamse centrum is befaamd om zijn vele dance speciaalzaken. Tenny Tenzer maakte er een korte documentaire over, die 31 mei in première gaat met een heel minifestival.

Korte film over Rotterdamse elektronica gaat 31 mei in première met minifestival

“De muzikale levensader van Rotterdam”, noemt filmmaker Tenny Tenzer hem: de Nieuwe Binnenweg. De straat, aan de rand het Rotterdamse centrum is befaamd om zijn vele dance speciaalzaken. “Je kunt er van alles krijgen”, zegt Tenzer, “Van obscure electro bij Clone tot gabberbeats bij Midtown. Er zijn talloze platenzaakjes, met ieder hun eigen stroming.” Tenzer koos de straat dan ook als invalshoek voor een korte documentaire, waarop hij onlangs afstudeerde. Zijn Beats van de Binnenweg gaat 31 mei in première in de Artotheek, uiteraard ook gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg.

“Geen enkele stad heeft zo’n hoge dichtheid aan producers en dj’s. Daardoor heeft Rotterdam een eigen sound ontwikkeld”, zegt Tenzer. Midtown stond in de jaren negentig aan de wieg van de hardcore, toonaangevende dj’s en producers als Ronald Molendijk, Michel de Hey en Speedy J hebben hun roots in de Maasstad. In zijn documentaire gaat Tenzer op zoek naar de definitie van de Rotterdamse sound. Wat maakt Rotterdam tot een technostad, voelen de producers zich door hun stad geïnspireerd, en uiteraard: welke rol speelt de Binnenweg?

De belangstelling onder de hoofdrolspelers om hun zegje te doen bleek groot. “Ik heb wel veel moeten mailen en bellen. Je komt er niet heel makkelijk tussen. Maar de meesten vonden het leuk om mee te doen." , zegt Tenzer. "Het is toch de eerste inhoudelijke documentaire over dit onderwerp.” En dus laat Paul Elstak de legendarische gabbersingle Amsterdam, Waar Leg Dat Dan horen, vertellen dj’s Benny Rodrigues en Ronald Molendijk over hun band met de Binnenweg en laat producer Secret Cinema het industriële havengebied zien.

De première op 31 mei gaat gepaard met een klein festival, genaamd Sound Port. De eerste keer mag beschouwd worden als een try-out, het idee is om van Sound Port een jaarlijks evenement te maken. “De laatste jaren wordt er weinig georganiseerd rond de Nieuwe Binnenweg. Vroeger zag je op Koninginnedag op elke hoek van de straat een soundsystem. Dat gaan we nu terug brengen.” Enkele gezichten uit de film keren ook op het festival terug. “Maar het was te gemakkelijk om de bekende jongens gewoon een setje te laten draaien. Het is veel leuker om eens iets anders te doen. Michel de Hey draait een funkset, Paul Estak een disco en electro set.”

Luister naar het interview met Tenny Tenzer in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam