Hollandse Nieuwe Fuck the Writer kookt het liefst alleen Hollandse Nieuwe Fuck the Writer kookt het liefst alleen

Zanger Emil van Steenwijk: "Iemand anders mag nog net een uitje snijden"

Hollandse Nieuwe Fuck the Writer kookt het liefst alleen

Zanger Emil van Steenwijk: "Iemand anders mag nog net een uitje snijden"

Nee, een negatieve naam vindt hij het niet. Je kunt immers ook met een schrijver naar bed gaan, zo argumenteert Fuck the Writer, de Hollandse Nieuwe van deze week. Fuck the Writer werkt het liefst in zijn eentje, maar heeft een band nodig. Die moet echter wel gehoorzamen aan zijn ideeën.

Zanger Emil van Steenwijk: "Iemand anders mag nog net een uitje snijden"

“Als je met Fuck the Writer mij bedoelt, dan bestaat het 26 jaar. Maar de band Fuck the Writer bestaat vier, vijf jaar.” Emil van Steenwijk uit Rotterdam heeft een one man band. Hij heeft echter een heuse band nodig. “Maar wel met mijn ideeën.” Deze week is Fuck the Writer Hollandse Nieuwe.

Wie of wat is Fuck the Writer?

“Fuck the writer, dat is één iemand, dat is Emil. En dat ben ik. Ik ben begonnen op kleine tapedeckjes toen ik 14, 15 was. Inmiddels klinkt het als een hele band. Wat tegelijkertijd ook weer het probleem is. De cd is namelijk bijna klaar, hij komt uit op Subroutine Records. Daar zit een cd-presentatie aan vast, maar ik ben nog even aan het denken hoe ik dat ga doen. Misschien ga ik daarvoor een band samenstellen, dat heb ik al eens eerder gedaan.”

Vanwaar die naam?


“Ik heb niets tegen schrijvers. Het hoeft toch niet negatief te zijn? Je kunt ook naar bed met een schrijver. Iemand had de naam ooit op een bord geschreven en ik had een naam nodig voor mijn eerste cd. Je kunt in je eentje van alles doen, maar de vraag is wat het allemaal uitmaakt. Dat geeft ‘Fuck the Writer’ mooi weer, het is ook het thema van mijn eerste cd. Ik heb die naam maar aangehouden omdat die steeds meer betekenis krijgt voor mezelf. De naam past zich aan op de muziek en andersom. Ik ben er zelf nog niet helemaal achter, maar ik hou hem nog wel een tijdje.”

Waarom maak je muziek?

“Daar ben ik gewoon handig in. Ik heb wel naar andere vormen gezocht, maar op een bepaald moment ben je constant met één ding bezig. Muziek is mijn manier om me uit te drukken en dat heb ik nodig.”

Ben je uit op roem?


“Wie niet? Maar dat is helemaal niet reëel. Het zou leuk zijn als ik mijn ouders een keer mee uit eten kan nemen omdat ik wat cd’s verkoop. Ik vind het wel heel tof als mensen naar mijn muziek luisteren. Hoe meer, hoe beter. Dat wel.”

Ons oordeel: One man is all you need: Suffe Jan

“Ik vind het een beetje soft, wel heel goed hoor. Wat in je eentje werken betreft, komen wij wel overeen. Je bent alleen met jezelf dus je kunt je volledig uitdrukken. Ik ben bijvoorbeeld ook heel vervelend om mee te koken, ik kook het liefst alleen. Iemand anders mag nog net een uitje snijden, maar daar houdt het op.”

Keuzes:


Schrijver of Muzikant

“Dat is geen keuze… okay, muzikant.”

Solo of Band

“Een band, maar wel met mijn ideeën.”

Waar ben je binnenkort te zien en te horen?
30-03-2007 Kompleks, Heerhugowaard
05-04-2007 Patronaat, Haarlem
23-05-2007 Sappho, Amsterdam

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam