Nighttown voorjaar 2008 weer open als Mytown

Aryan Tieleman: "De naam Nighttown dekt straks de lading niet meer"

De naam Nighttown verdwijnt. Als het poppodium in maart 2008 opnieuw de deuren opent, verandert de naam in Mytown. De beoogde nieuwe eigenaars Aryan en Willem Tieleman hebben die naam gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Aan de gemeente Rotterdam vragen zij een bijdrage van 650.000 euro om van Mytown een duurzame club te maken. Burgemeester en wethouders nemen dinsdag een besluit over hun plannen.

Aryan Tieleman: "De naam Nighttown dekt straks de lading niet meer"

Nighttown heropent op 21 maart 2008 onder de nieuwe naam Mytown. De naam Nighttown belandt daarmee voorgoed in de prullenbak. Dat is althans de bedoeling van de Rotterdamse horeca-ondernemers Aryan en Willem Tieleman, de beoogde nieuwe eigenaren van het poppodium aan de West-Kruiskade. De broers vragen aan het gemeentebestuur een bijdrage van 650.000 euro om het pand van op een duurzame manier grondig te verbouwen. Burgemeester en wethouders nemen dinsdag een besluit over de plannen, de verbouwing zou in september moeten beginnen. De naam Mytown is inmiddels gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

De eigenaren van onder meer het restaurant in de Euromast hebben de naam Mytown gekozen vanwege de hippere bijklank. “Jongeren zijn tegenwoordig volop bezig met YouTube en MySpace”, zegt Aryan Tieleman. “Daar sluit deze naam op aan en het klinkt toch nog een beetje als Nighttown.” Dat die naam het afgelopen jaar besmet is geraakt, vindt Tieleman overdreven. “Maar gezien alle negatieve berichtgeving over Nighttown, leek het ons toch verstandig het verleden te laten rusten. Bovendien dekt de naam Nighttown straks niet meer de lading. Overdag willen we ook programmeren op het gebied van films of seminars bijvoorbeeld.” Ondanks dat een doorstart van Nighttown reeds drie maal mislukte, heeft Tieleman alle vertrouwen in zijn plannen. “Dit gaat lukken, want wij gaan voor duurzaamheid.” De kosten van de verbouwing schat hij op vijf miljoen euro. “Dat komt grotendeels uit eigen zak.”

In de grote zaal van Mytown moeten straks 1.400 bezoekers passen, 400 meer dan voorheen mogelijk was. Tieleman: “In de grote zaal komen grote balkons die worden verankerd in de gevel. Daar passen dan zeker 400 man op. Alle muren worden gesloopt, de akoestiek wordt verbeterd. Het wordt gewoon gloednieuw.” Op het gebied van duurzaamheid wordt er gedacht aan een dansvloer waarvan de deining energie opwekt. Op die manier zou de gemeente de verbouwing ook financieel kunnen steunen vanuit een milieupotje. “Ik denk dat de gemeente best wil bijdragen aan de eerste duurzame club ter wereld. Dat is dan een project waarvoor je je als stad Rotterdam op de borst kunt kloppen als je erin hebt geparticipeerd.”

Over circa vijf jaar wil de gemeente Rotterdam aan de slag met een nieuw, groter podium in de stad waar meer mensen in passen dan in Mytown. De broers zijn al door de gemeente gevraagd om daar ook in te stappen. Maar eigenlijk zijn ze sceptisch over de noodzaak van het plan voor een nieuw podium, dat terug te vinden is in de onlangs gepubliceerde Rotterdamse popvisie. “Wethouder Kaya heeft wensen voor een nieuw, groter poppodium nabij het station, dat tegelijkertijd een cultureel centrum is met ruimte voor 1.400 bezoekers. Wij hebben gezegd: houd op met zoeken. We hebben het gewoon.”

Beluister het interview met Aryan Tieleman in Dubbel Check.