OM ontkracht verhaal over moorden na rapbattles

CDA-bestuurder: battles lopen uit op geweld

Een komkommerverhaal of een echt probleem? Lionel Martijn, CDA-bestuurder van het stadsdeel Charlois in Rotterdam, zegt dat rapbattles in zijn stad voor steeds meer geweld en, tot nu toe, twee moorden zorgen. Hij wil dat er grenzen worden gesteld. Het Openbaar Minsterie zegt dat niets er op wijst dat de moorden zijn gepleegd naar aanleiding van rapbattles.

CDA-bestuurder: battles lopen uit op geweld

Een nieuwe discussie over de invloed van popmuziek op jongeren is aangewakkerd in Rotterdam. Rapbattles zouden daar steeds vaker leiden tot fysiek geweld en de oorzaak zijn van twee moorden in de afgelopen maanden, zegt Lionel Martijn, CDA-bestuurder van stadsdeel Charlois. Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat niets er op wijst dat de moorden zijn gepleegd naar aanleiding van rapbattles.

Lionel Martijn luidde dit weekend de noodklok in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Rapbattles lopen in Rotterdam steeds vaker uit op vechtpartijen, zegt hij. Twee moorden in de afgelopen maanden zouden zelfs een direct gevolg zijn van rapbattles. Het gaat daarbij om de moord op de 22-jarige Ajo in Hoogvliet en die op de 20-jarige Diego in het winkelcentrum van het Zuidplein. Reden voor hem om aan de bel te trekken. Hij wil dat er grenzen moeten worden gesteld aan wat er gezegd kan worden.

De link met de moorden blijkt niet helder. Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat de eerstgenoemde moord te maken had met een ruzie naar aanleiding van beledigende rapteksten, maar dat niets er op wijst dat die tijdens een battle werden geuit. Volgens het AD gaat het in deze zaak om raps die werden uitgewisseld per cd. Het OM kan dat niet bevestigen. Wel zegt zij dat de moord voor zover bekend het enige dodelijke incident is naar aanleiding van rap. Niets wijst er op dat de tweede moord is gepleegd naar aan leiding van een battle. Martijn zegt in het AD dat hij gehoord heeft van jongens op straat dat dat wel het geval is.

Tim Beumers, rapper van VSOP en jurylid bij rapbattles, gaf in diezelfde krant aan het verhaal van Martijn niet te herkennen. “Ik vraag mij ook af wat er nu eerder was: de ruzie of de battle. Ik heb nog nooit meegemaakt dat jongens die elkaar niet kennen door een battle ruzie met elkaar kregen.”

Martijn vindt met zijn uitlatingen over het toenemende geweld gehoor bij Ronald Sorensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Hij stelde een half jaar geleden dat veel rapnummers geweld verheerlijken en maakte zelf een rap om aandacht voor zijn standpunt te vragen. “Ik denk zeker dat er een relatie is. De gang cultuur is gewelddadig. We mogen best kanttekeningen maken bij wat daar allemaal gezegd wordt.” Sorensen ziet graag een deel van het budget dat nu wordt besteed aan de stimulering van urban culture (15 miljoen) ingezet wordt om voorlichtingsspotjes te maken waarin op de inhoud van de teksten wordt gewezen.

De Rotterdamse PvdA-fractie heeft nog geen standpunt over de uitlatingen van Martijn. De partij vraagt vandaag schriftelijk aan het college van B&W of de uitspraken van de stadsdeelwethouder juist zijn, of het college weet hoe groot het probleem is en of er sprake is van een trend. Wel vindt de partij dat jongeren een plek in de buurt verdienen. “Bij rapbattles kunnen jongeren hun creativiteit kwijt en ze zorgen er daarnaast voor dat ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Het moet echter niet zo zijn dat rapbattles leiden tot geweld.”

Wat vind jij? Komkommer of een terecht punt? Reageer..