Februari 2007: De maand van pop vs politiek

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven van 2007. In februari kreeg het kabinet gestalte, kwam het rookverbod in de horeca dichterbij en raakte rappend Rotterdam in gevecht met de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

3VOOR12 blikt terug

De stemmen zijn geteld, de onderhandelingen zijn afgerond. We hebben een nieuw kabinet! PvdA-minister Ronald Plasterk neemt cultuur en media – en dus ook popmuziek – zelf in zijn portefeuille, waar die onderwerpen eerst nog door een staatssecretaris gevuld werden. Zijn collega Ab Klink van Volksgezondheid verheft zijn stem meteen en kondigt op de dag van zijn beëdiging aan al in 2011 het rookverbod in de horeca in te willen voeren. Het zal later blijken een opstap te zijn naar een nog rigoureuzer plan (namelijk juli 2008).

De FNV Horecabond is ongetwijfeld blij geweest met die ferme uitspraak. De bond zette eerder in de maand nog hoger in door al in 2007 de sigaret te willen uitbannen. “In heel Nederland mag op de werkplek niet meer gerookt worden. Ooit was er een uitzondering voor de horeca gemaakt. Die uitzonderingsregel hoeft nu alleen maar geschrapt te worden. Er is nu ook veel aandacht in Europees verband voor dit onderwerp en er zijn veel voorstanders. Wij zeggen: Doen!”

De Nieuwe Nor, het nieuwe podium in Heerlen, ziet een rookverbod ook wel zitten. Het podium loopt vast op de zaken vooruit en verbiedt bezoekers op de zaalvloer te roken. Op het balkon mogen rockers nog een peukje opsteken, en zo zitten ze toch een beetje op de eerste rang. Artiesten mogen in De Nieuwe Nor ook roken. “Rokers zijn een uitstervend ras”, zegt Joery Wilbers van de Limburgse zaal. Zou Jay-Z ook al weten dat hij straks in zijn eigen club in Amsterdam geen luxe sigaar op mag steken? De hiphopkoning uit New York heeft zijn oog laten vallen op het oude pand van de IT. In het pand moet een dependance van zijn chique sportcaféketen 40/40 komen.

Ook in Rotterdam verheft een politicus zijn stem. Om op te laten vallen, laat Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter Ronald Sörensen zich flankeren door twee chicks. Zelf maakt hij zich met zijn mislukte Ali B imitatie volkomen belachelijk. Sörensen vindt die vuilbekkende gangsterrap maar niets en giet zijn ongenoegen in een heuse rap. 15 miljoen voor urban in Rotterdam? Over zijn lijk. “Als ik zulke teksten hoor, draait mijn hart zich om”, zegt de voorman van Leefbaar Rotterdam over de oorsprong van het filmpje. “Het is van de gekken om als overheid zoiets te subsidiëren. Waarom zou je ook, de Rolling Stones hebben toch ook nooit subsidie gehad? En toch zijn ze multimiljonair geworden, dus goede wijn behoeft blijkbaar geen krans.”

Reacties uit de hiphopwereld kunnen natuurlijk niet uitblijven. Rotterdammer Winne heeft geen goed woord over voor de fractievoorzitter: “Hij heeft alleen oudere, heel extreme fragmenten uitgezocht. Die zijn absoluut niet representatief voor de hele hiphopscene, en daarmee is zijn statement niets waard.” Zijn onbekendere collega MikeMetal schrijft zelfs een distrack aan Sörensen, die de fractievoorzitter op zijn beurt weer beantwoordt: “Voordat je chillt, heb ik liever dat je je bebrilt. Want echt kijken kan je niet, vandaar je domme lied. Je vooroordeel maakt ons niet stuk, het interesseert ons echt geen fuck!” Nou, nou, jij durft!

Nog meer politieke bemoeienis met de muziekindustrie? Jawel, de SP gaat op de barricade voor de argeloze concertbezoeker die flinke prijzen betaalt bij dubieuze online ticketbureaus. Aanleiding voor alle ophef is het exclusieve concert van Arctic Monkeys in de veel te kleine Melkweg. Al voor de voorverkoop in gaat (alleen bij de Melkweg zelf) zijn kaarten te koop op internet voor astronomische bedragen. Ticketbureaus vinden logischerwijs dat ze niets verkeerd doen. Honderden Arctic Monkeys fans staan uren in de rij voor een felbegeerd toegangsbewijs.