Off_Corso wil bands in huis halen Off_Corso wil bands in huis halen

"Motel Mozaïque was voor ons de ultieme, geslaagde testcase"

Off_Corso wil bands in huis halen

"Motel Mozaïque was voor ons de ultieme, geslaagde testcase"

Als het aan Off_Corso in Rotterdam ligt, kunnen we vanaf komend najaar livebands zien in de club aan de Kruiskade. De ambitie om livemuziek te programmeren was er al langer, maar na Motel Mozaïque over de vloer te hebben gehad, heeft Off_Corso de smaak te pakken. Wel moet de boel dan grondig verbouwd worden. Verder wacht de discotheek af wat er met Nighttown gebeurt.

"Motel Mozaïque was voor ons de ultieme, geslaagde testcase"

Discotheek Off_Corso in Rotterdam wil live-concerten gaan houden. Vooral na de Motel Mozaïque-editie van afgelopen weekend heeft de club de smaak van livemuziek goed te pakken. Praten over het vervangen van het nog altijd gesloten Nighttown is echter pas aan de orde als het podium aan de West Kruiskade definitief dicht blijft, zegt artistiek leider Martin de Korte. “We wachten met spanning af wanneer Nighttown heropent. Als dat gebeurt, kunnen we als we allebei bands programmeren prima naast elkaar bestaan.”

De ambitie om livebands in huis te halen had Off_Corso al voordat Nighttown bijna een jaar geleden de deuren sloot. ““Qua locatie, faciliteiten en bereikbaarheid zou het goed kunnen”, zegt De Korte. “De clubavonden beginnen pas na elf uur, daarvoor is nog alle ruimte om bands neer te zetten.” Vorige week tijdens Motel Mozaïque was de club met een capaciteit van 1000 bezoekers wel een van de vervangers van Nighttown, tot vorig jaar een belangrijke uitvalsbasis voor het festival. In Off_Corso waren optredens van ondermeer !!!, Goose, Jamie T. en The Bees te zien. “Dat was voor ons de ultieme testcase. En die is meer dan geslaagd.”

Voor de bandprogrammering zou wat De Korte betreft de Stichting Live At Nighttown (LAN), en dan met name programmeur Harry Hamelink, een rol kunnen spelen. “Misschien niet direct als programmeur van Off_Corso, maar als adviseur om daarvoor de juiste mensen aan te trekken. Of Hamelink tijd heeft, is natuurlijk afhankelijk van wat er met Nighttown gebeurt.” In het doemscenario dat Nighttown gesloten blijft, is LAN zeker bereid om in ieder geval tijdelijk concerten in Off_Corso te houden, laat interim-directeur Michiel Smit weten. “We zijn nu sowieso concerten aan het organiseren op andere locaties, zoals in mei De Dijk in de Schouwburg. Dat is het eerste nieuwe Nighttown-concert.

Bij live-muziek in Off_Corso denkt De Korte vooral aan bands in het genre dance en elektronica, eventueel in de crossover met pop en rock “Zoals !!!, Goose en Digitalism die tijdens Motel Mozaïque bij ons optraden.” Gitaarrock past volgens hem wat minder goed binnen de muren van Off_Corso. “Bij het optreden van The Bees had ik bijvoorbeeld mijn twijfels. Ik vond het minder goed bij ons passen. Dat soort bands zou ideaal voor Nighttown blijven. Tenzij het gesloten blijft natuurlijk, dan kunnen we ons programma breder trekken.”

Voordat de eerste band het podium in Off_Corso kan bestijgen, moet er hoogstwaarschijnlijk eerst stevig verbouwd worden. De Korte: “Onze buren zijn twee restaurants die er last van krijgen als we voluit gaan met livemuziek. Dus hebben we een heel goede geluidsisolatie nodig. Deze week hebben we buiten geluidsmetingen gedaan. Binnenkort krijgen we het rapport met de uitslagen en weten we precies wat we aan het pand moeten vertimmeren. Als we in september al met bands kunnen beginnen, zou dat heel mooi zijn”

Mochten de kosten voor zo’n verbouwing heel hoog oplopen, dan wil De Korte met de gemeente Rotterdam om de tafel. “We zijn een niet-gesubsidieerde club en we hebben nog geen concrete gesprekken met de wethouder gehad. Maar op het moment dat we livemuziek gaan we doen en we moeten hevig verbouwen, dan hoop ik dat de gemeente met subsidie kan bijspringen als het nodig is.” De Korte beseft dat hij de dingen in vergelijking met het zalencircuit precies andersom doet. “Gesubsidieerde popzalen gingen de laatste jaren meer commerciële feesten houden. Wij doen het dus andersom, want we zijn al een commerciële club. Volgens mij is dat ook de beste volgorde. Dat je eerst inkomsten genereert om daarmee iets nieuws te gaan doen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam