Rotterdam reserveert 15 miljoen voor Urban Culture Rotterdam reserveert 15 miljoen voor Urban Culture

“80 Procent op VMBO-scholen is allochtoon”

Rotterdam reserveert 15 miljoen voor Urban Culture

“80 Procent op VMBO-scholen is allochtoon”

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Rotterdam is één van de weinige steden in Nederland die niet vergrijst, maar juist verjongt. 60 Procent van de stad is allochtoon en op VMBO-scholen is dat zelfs 80 procent. En omdat Rotterdam in 2009 Jongerenhoofdstad van de Wereld is, moet er meer voor de jeugd gedaan worden. En dus is 15 miljoen euro uit het investeringsfonds gereserveerd voor een plek waar de urban cultuur tot volle bloei kan komen.

“80 Procent op VMBO-scholen is allochtoon”

De woordvoerder van wethouder Orhan Kaya (GroenLinks) van Cultuur in Rotterdam noemt het ‘eigenlijk een losse flodder’, het plan voor een nieuwe plek in Rotterdam waar de urban cultuur tot bloei kan komen. Over een mogelijke locatie is nog niets bekend. Het is zelfs niet bekend óf er wel een nieuw pand komt. “Het enige is dat we 15 miljoen uit ons investeringsfonds gaan aanwenden voor de ontwikkeling van de urban jeugdcultuur,” aldus woordvoerder Ria van der Linden.

Er zijn dus nog geen concrete plannen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het geld naar een bestaand podium gaat, als dat een goed plan heeft om urban cultuur een plek te bieden. “Maar het stimuleren van die cultuur past binnen ons beleid. De Raad voor Kunst en Cultuur gaf in juli een positief advies voor dit plan. Het loopt allemaal niet zo soepel in de stad.” Allochtone jeugd weet bestaande ‘blanke’ podia als Rotown en Waterfront maar moeilijk te vinden. Nighttown bood nog wel geregeld een podium aan urban. “Maar we hebben echt meer plekken nodig,” aldus Van der Linden.

De 15 miljoen -het totale investeringsfonds voor deze collegeperiode bedraagt 404 miljoen- is een investering voor de lange termijn. “Er moet meer gedaan worden voor de jeugd. 60 Procent van Rotterdam is allochtoon. Op VMBO-scholen is dat zelfs 80 procent. In 2009 zijn we Jongerenhoofdstad van Europa. Wij zijn de enige stad in Nederland die verjongt en niet vergrijst.” En dus is gekozen Urbane Culture te stimuleren. Van der Linden: “Het gaat echt niet alleen om hiphop en muziek die in de clubs wordt gedraaid. Ook de dichtkunst en toneel worden daarin meegenomen.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam