Column Willem Schellingerhout: Nederlandse popmuziek stelt teleur Column Willem Schellingerhout: Nederlandse popmuziek stelt teleur

3FM slaat de plank mis met het weekend van de Nederlandse popmuziek

, Willem Schellingerhout,

Column Willem Schellingerhout: Nederlandse popmuziek stelt teleur

3FM slaat de plank mis met het weekend van de Nederlandse popmuziek

Willem Schellingerhout, ,

Columnist Willem Schelllingerhout verbijt zich op het weekend van de Nederlandse muziek. “Ik heb het geprobeerd. Serieus mijn best gedaan en niet toegegeven aan mijn vele neigingen een cd op te zetten. Ik draag de Nederlandse muziek immers een warm hart toe. Toch was het niet te doen. Ik kon het niet volhouden.”

3FM slaat de plank mis met het weekend van de Nederlandse popmuziek

Na de zaterdag met alleen maar grijs gedraaide nummers, klaarde het zondagochtend een beetje op. In de vroege ochtend rolde zo waar Ivar, Voicst en Floris uit mijn luidsprekers! Maar zodra de rest van Nederland wakker dreigde te worden, werden snel weer de ‘veilige’ artiesten zoals de Poema’s, Anouk en Doe Maar in de cd speler gedaan. Want hét weekend van de Nederlandse popmuziek of niet; uitschakelmomenten mogen niet. Marktaandeel is heilig, ook voor 3FM. Marktaandeel wordt niet alleen bepaald door luisteraars binnen te halen, maar ook binnen te houden. En dat gebeurt nu eenmaal beter met bekende deuntjes. Dus mag nieuwe muziek alleen gedraaid worden wanneer er zo min mogelijk mensen luisteren. Nee, 3FM sloeg met het weekend van de Nederlandse muziek bij 3FM de plank volledig mis. De zender, die tot voor kort zich profileerde met ‘altijd de eerste’, heeft niet alleen de bewegingsvrijheid van de dj’s beperkt, maar is een conservatieve radiozender geworden. Een van de vele. Het dieptepunt waren de 3FM Awards. Eén van de vele nutteloze gala’s, waar altijd hetzelfde groepje artiesten de prijzen verdelen. De awards gingen naar voorspelbare namen zoals: Anouk, Tiesto, Kane enz. Hier had ik mijn uitschakelmoment en ben gevlucht. De grootste gemiste kans waren de vooraf opgenomen interviews met artiesten zoals Irepeat (leadzanger van Beef) en Anouk. Hierin werd gevraagd naar hun favoriete Nederlands act. Laat dat nou niet Kane, Relax of Acda&DeMunnik zijn, nee dat waren artiesten waar ik nog nooit van gehoord had. Helaas verzuimde 3FM een nummer van die bandjes te draaien, dat was blijkbaar te gewaagd. Van een weekend met alleen maar Nederlandse muziek valt veel meer te maken: twee dagen waarin niet alleen word teruggekeken op het Nederlandse muziekverleden, maar juist vooruit. Welke bands komen eraan? Welke zijn gewoon nooit bekend geworden bij het grote publiek? En dan niet alleen op zondagochtend voor tienen, maar de hele dag door. Laat het grote publiek maar eens horen dat er in Nederland hele goede artiesten rondlopen. Met als hoogte punt een gala met die goede artiesten, zoals het openingsfeestje van deze website!
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam