Ondanks de naam van haar nieuwe single, lijkt Babs tijdens deze pandemie allesbehalve moe. Ze bracht in 2021 al drie singles uit. Eerst was daar ‘Wie Was Ik Wel’, nog geen maand later volgde ‘de Brutalen’ en nu al kunnen we genieten van weer een nieuw nummer, getiteld: ‘Pandemiemoe’. Deze in Enschede gestationeerde producer/artiest laat er duidelijk geen gras over groeien. Met haar vrolijke hiphop-beats en uitgesproken teksten heeft ze een sound gevonden die menig luisteraar al bouncend aan het denken zal zetten.

“Het mooie is natuurlijk dat ik alles zelf produceer, ik kan dat in de trein doen, ik kan dat thuis op de bank doen, ik kan het nog net niet onder de douche doen. Wat dat betreft zit de lockdown me muzikaal niet zo in de weg. Het feit dat je de hele tijd thuis moet zitten, zorgt er ook wel weer voor dat je motivatie hebt om muziek te gaan maken, dat je geen afleiding hebt. Voor mij is muziek gewoon een hele goede manier om te ontspannen, maar het is ook een uitlaatklep. Dus sinds corona heb ik heel veel inspiratie gehad en heb ik dus ook heel veel muziek gemaakt.”

“Mark Rutte op m’n buis, vertellend wat niet mag en niet kan… dat is een hoop macht man.”

Het is niet moeilijk te raden waar ‘Pandemiemoe’ over gaat. Babs zet in haar tekst duidelijke vraagtekens bij het coronabeleid van de regering. “Je kan natuurlijk feiten noemen in je tekst, maar je kan ook je mening laten doorschemeren. Ik wilde bijvoorbeeld wel echt aangeven dat ik het best wel eng vind hoe Rutte zoveel macht heeft. Bij sommige keuzes die gemaakt worden denk ik wel, damn, we hebben gewoon geen vrijheid meer. Er is een avondklok, iets wat sinds de tweede wereldoorlog niet gebeurd is. Dus met de track wilde ik ook een beetje laten weten dat het wel echt een heftige situatie is waarin we ons bevinden en dat ik het af en toe wel dubieus vind hoe de regering ermee omgaat.”

“Ik sta niet achter elke keuze, soms hebben woorden ook wassen neuzen, maar ik kan het niet beter en even serieus, kon het echt anders of was er geen keuze?”

Toch kun je ‘Pandemiemoe’ geen protestlied noemen. “Het is echt wel een vrolijke track met een optimistisch karakter, ook al gaat het over iets wat vervelend is. Ik wilde het ook zo houden voor mezelf, om de moed erin te houden. Ik ga nu niet een hele deprimerende track schrijven. We gaan gewoon iets doen waar je op kunt bouncen, lekker blijven bewegen.” Ondanks het optimisme dat in het lied zit zou Babs Babs niet zijn als ze het lied niet wat extra diepgang mee zou geven. “Ik wilde het wel vrolijk houden, maar niet mooier maken dan het is. Ik kon dingen noemen die echt klote waren in deze situatie om een realistisch beeld te schetsen, maar aan de andere kant weet ik ook niet wat wel juist is. Als er geen avondklok is en als er geen maatregelen zouden zijn, wat zou er dan gebeuren?”

In het najaar staat de release van haar eerste EP op de planning, maar hoogstwaarschijnlijk vinden we ‘Pandemiemoe’ hier niet op terug. Babs is een artiest met een missie. En hoewel ‘Pandemiemoe’ zeker in het straatje ‘liedjes met een boodschap’ past, past het niet bij de EP. “Ik wil echt dat de EP een thema krijgt, dat thema zal gaan over inclusie, diversiteit, het vrouw zijn, maar ook over onderwerpen rondom gender en seksualiteit. Als je bijvoorbeeld Wie Was Ik Wel luistert, wat over gender en seksualiteit gaat, dan hoop ik echt dat mensen die bijvoorbeeld queer zijn of struggelen met hun gender, zich daarin herkennen en zien dat ik iemand ben die representatie kan bieden op het gebied van diversiteit. Ik wil dat mensen zich kunnen herkennen in mijn muziek. Dat zou heel mooi zijn.”

 

“Er wordt geprikt, ze zijn bezig, dus m’n optimisme is aanwezig”

‘Pandemiemoe’ valt dan misschien niet binnen het thema diversiteit, maar valt zeker niet uit de toon binnen het oeuvre van Babs. Het is vrolijk, de tekst is uitgesproken en ook uit dit lied valt een les te halen. “Ik hoop door het vrolijke deuntje dat mensen er een beetje op kunnen viben en er een beetje vrolijk van worden. Ik hoop ook dat mensen terug kunnen kijken op deze tijd en niet alleen aan de vervelende dingen zullen denken, maar ook positief zullen blijven. Het lied heeft een optimistisch karakter en zo bedoel ik het ook echt. We zijn moe, maar niet te moe om te bouncen!

‘Pandemiemoe is de derde single van producer/artiest Babs. In het najaar staat de release van haar eerste EP op de planning. Ze hoopt natuurlijk dat dat samen zal gaan met een hoop liveoptredens, nieuwe samenwerkingen en een professionele videoclip. Wij bij 3voor12 hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Luister de single 'Pandemiemoe' van Babs hier op Spotify