Het is de SGP dit jaar weer niet gelukt!

Elsrock laat zien dat ze ook in christelijke gemeenten weten wat een metalfeest is

Tekst: Andreas Kooistra / Foto's: René Jannink en Chantal ter Maat ,

Ondanks hevige protesten van de achterbanschapen van de SGP, is het de organisatie van Elsrock dit jaar weer gelukt om een metalfestival neer te zetten. Dit overwegend trashmetal geprogrammeerde festival weet ook dit jaar weer de harten van de Oost-Nederlandse metalfans te stelen met een ijzersterke line-up.

Elsrock laat zien dat ze ook in christelijke gemeenten weten wat een metalfeest is

Zaterdag 29 augustus was het weer tijd voor het jaarlijkse metalfestival in Rijssen: Elsrock. Zoals elk jaar was het ook dit jaar de vraag of het doorging, in verband met alle protesten uit de fundamentalistische christelijke hoek. Gelukkig wist de rechter zijn gezonde verstand te behouden en konden we weer genieten van een onvervalst metalfeest. Optredens van Mucky Pup, Sodom en Disabuse lieten zien dat de bands bereid zijn zelfs uit hun pensioen te komen en het dak eraf te spelen.

 

Ieder jaar is het weer de vraag… lukt het ze deze keer? De ‘ze’ is in dit geval de SGP. De grootste politieke partij in de bible belt van Nederland. Elk jaar weet de SGP een mooi schapencircus te bouwen rond het festival Elsrock en geeft hiermee het festival onbedoeld een heleboel gratis publiciteit. Dit jaar vertaalde dit zich in een goed gevuld festivalterrein en een zeer strakke line-up. Men neme bands als Sodom, Mucky Pup en Flotsam And Jetsam en je weet dat de rechtgeaarde trash/hardcore-fan gebakken zit. En nee, het is de SGP dus wederom niet gelukt het festival te stoppen.

 

Het programma begon vroeg om 12.00 en elke band speelde strak zijn tijd vol. Zeer goed geregeld. In tegenstelling tot vorig jaar (twee podia) was er dit jaar voor gekozen om maar één podium neer te zetten. Dit kwam de overzichtelijkheid zeker ten goede.

 

De Nederlandse inbreng die er voor mij uitsprong: Devious, zij weten altijd een strakke, keiharde deathmetalshow neer te zetten. Devious presenteerde hun nieuwe album op Elsrock en met wat nummers van hun net verschenen album plus de bekende nummers was dit een optreden die zeker mee kan met de grote bekende bands.

 

Ook de Nederlandse hardcore was vertegenwoordigd door Disabuse, die op Elsrock hun comeback maakten na gestopt te zijn in 2004. De band stamt uit 1987 en dat klinkt zeker door in sommige van hun nummers. Het geluid van deze band lag ergens tussen Madball en Earth Crisis, hard met een boodschap.

 

Het hoogtepunt van de dag/avond was voor mij het optreden van Mucky Pup. Na twaalf jaar niet samen op een podium te hebben gestaan, hebben de heren ervoor gekozen om dit jaar een reünie-tour te houden. Wat een feest was dat. De security kreeg bijna een hartinfarct van alle mensen die probeerden op het podium te komen, maar er moet gezegd worden dat ze zeer coulant waren met degene die het uiteindelijk lukte om mee te springen met de band. Heerlijk feestje. Alhoewel de zanger in zijn tanga mij bespaard had mogen blijven.

 

Bij Floatsam and Jetsam was te horen dat het publiek steeds dronkener werd en er zin in had. Ook een opzwepend optreden. Sodom, een band die al vanaf 1981 podia omver helpt, liet zien dat deze grijzende langharige metalgoden nog steeds weten wat een top metalshow neer zetten is.

 

Dan de afsluiter ACtion in DC, een coverband die alleen nummers van… AC/DC speelt. Alles was tot in detail gekopieerd van de originele band. Van de manier waarop de leadgitarist Angus Young speelt, tot de manier waarop de zanger op het podium staat. Dit is zeker een leuke vervanging voor AC/DC, daargelaten dat AC/DC toch al niet zo heel veel meer speelt, je hebt toch het idee dat je ze (bijna) hebt gezien.

 

Al met al een zeer vermakelijk dagje rock kijken. Al moet ik zeggen dat er wel een groot minpunt was en dat was de catering. Organisatie, graag volgend jaar iets meer dan alleen friet en broodjes vet. Voor de rest, Fuck de SGP, HAIL Elsrock!