Songstories: The Fruitmachine jatte een quote uit een film van Guy Ritchie

"Als we daarvoor worden aangeklaagd staan we wel mooi op Nu.nl"

Nena Snoeren ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12Noord-Holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Dit keer vertelt de Andijkse rock-'n-roll-band The Fruitmachine over hun debuutalbum.

De twee neven Bram Blom en Koen Rinkel vormen al vijf jaar met goede vriend Jesper Jonker de band The Fruitmachine. De band repeteert één keer per week in de grote schuur naast Jespers huis. Leadzanger en gitarist Bram, zanger en gitarist Koen en drummer Jesper wonen bij elkaar om de hoek. Dat is niet zo toevallig, want Andijk, de geboorteplaats van de drie jonge heren, is niet groot. Ze hebben net de tweehonderd cd's met daarop hun kersverse album Warhead Guided Missile opgehaald in Enkhuizen. Tijdens de autorit terug naar huis knalt hun nieuwe plaat door de speakers. Op hun gezichten verschijnt een aandoenlijke blik van trots.

Warhead Guided Missile
De strijdlustige titel van het album verwijst naar de ietwat merkwaardige mascotte van de band: "Ik heb een kistje waar ik al m’n drumspullen in bewaar", zegt Jesper. "Daar heeft een raketprojectiel ingezeten en op het etiket staat Warhead Guided Missile." De foto’s op de albumhoes zijn van hetzelfde kistje, dat overal met de band mee naartoe gaat. Bovendien vonden ze de naam origineel, rauw en puur: "Dat past bij ons en onze muziek, we houden niet zo van dat gelikte", zegt Bram, met het haar toch strak in de gel. Zijn neef knikt mee, met de stropdas van zijn negen-tot-vijf-baan nog om. Hoe verzorgd de mannen er ook uitzien, hun muziek is inderdaad rauw te noemen.

King Johnny
Voor het derde en meest radiovriendelijke nummer van het album diende de verslaafde oom van Bram en Koen als inspiratie. Het nummer bestaat uit drie coupletten die elk een tijdsperiode in zijn turbulente leven beschrijven. Het begint vrij rustig: "It was a cold night and it was 1984, a quiet household gave birth to a little boy." Bram: "Maar al snel denkt hij: Fuck it, ik heb helemaal geen zin om het normale leven te leiden. Hij stopt met alle verplichtingen en neemt zijn eerste shot." In het tweede couplet voelt Johnny zich, onder invloed van drugs, de koning te rijk. Dat gaat niet lang goed, en uiteindelijk rijdt hij zich dood tegen de achterkant van zijn moeders auto. Niet dat hun oom dood is verder: "Zijn verslaving diende als inspiratie, we liggen er niet wakker van."

Mystery
Mysterieuze meisjes, het is een thema onder de jonge mannen. "Elke jongen kent zo'n  meisje", begint Jesper. Ze bedoelen een meisje dat je uitdaagt, mysterieus en ongrijpbaar, het type dat je niet los kan laten. "Daar raak je dan door geobsedeerd, terwijl ze je niets geeft waar je iets aan hebt." Deze meisjes kom je als jongen tegen tijdens het uitgaan en je spendeert er een nachtje mee. "Als je haar dan nog een keer tegenkomt doet ze alsof er niets gebeurd is", zegt Koen. "Maar toch ben je gehypnotiseerd door haar." Spannend, maar volgens de jongens geen relatiemateriaal.

Bacon
Dit is een ode aan het personage Bacon uit de film Lock, Stock and Two Smoking Barrels van Guy Ritchie. "Die film hebben we waarschijnlijk wel honderd keer gezien", zegt Jesper. Het nummer begint met de quote waar de film ook mee opent: "Let's sort the buyers from the spyers, the needy from the greedy, and those who trust me from the ones who don't." "Dat klinkt toch cool?" roept Bram. Over het auteursrecht op dat geluidsfragment maken ze zich niet druk. "Als we daarvoor worden aangeklaagd staan we wel mooi op Nu.nl. Slechte publiciteit is ook publiciteit." En dat hebben de Andijkse heren nog nodig om hun doel te bereiken. "Het is onze droom om groot te worden, en van optreden met de band te kunnen leven. We vinden het zo leuk", verklaart Bram. Koen en Jesper knikken enthousiast mee. Het is even stil. Dan zegt Jesper: "Onze chemie op het podium is gewoon geweldig, echt heel vet."

Vrijdag vanaf 21.30 uur is The Fruitmachine live te zien in 't Kroegie in Hoorn  en zondag 25 januari op Winterstoppop! in ’t Fortuin in Wervershoof.