Songstories: Roads To Roam aait een cactus in nieuwe videoclip over psychotische vriend

“Je kijkt hem recht aan en fysiek is hij er, maar híj is het niet meer”

Nena Snoeren ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12Noord-Holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Dit keer spraken we met de band Roads To Roam, die via dit artikel de videoclip van hun nummer Building Bridges lanceert.

De jongens van Roads To Roam zijn al 2,5 jaar samen en hebben na een aantal mislukte formaties uiteindelijk de ideale combinatie met elkaar gevonden. De broers Boyan en Roy van der Heijden vormen samen met Rick de Jongh, Daan Solleveld en Pieter Boutkan deze alternatieve poprockband uit Hilversum. De leden van de band zien elkaar drie keer per week, als het niet vaker is, en ze zijn erg tevreden met hoe het de laatste tijd gaat. Roy en Rick konden niet aanwezig zijn bij het interview, maar hun gezichten lachen vrolijk met de andere jongens mee vanaf twee zelf geknutselde foto’s inclusief groetende tekstballonnetjes.

Building Bridges
Building Bridges, het eerste nummer van debuut-EP A Guide to Your Mind, lijkt op het eerste gehoor een liefdesliedje te zijn, maar niets is minder waar. Het emotionele nummer gaat over de manier waarop de zanger van de band, Daan, de vriendschap met zijn beste vriend terug probeert te vinden nadat deze in een psychose is beland. Daan was er altijd wanneer zijn vriend hem nodig had, maar een lange tijd was dit andersom niet het geval. “Daar kon hij uiteraard niets aan doen, dat weet je, maar toch is het moeilijk”, zegt Daan met zijn charmante slis. In Building Bridges zingt hij: “I see your face, but I still cannot see you.” “Je kijkt hem recht aan en fysiek is hij er, maar híj is het niet meer. Dat had een grote impact op me”, vervolgt Daan. In de videoclip komen daarom de thema’s verwarring en absurditeit terug: je ziet iemand een cactus aaien en aan een wijnglas likken. Inmiddels gaat het gelukkig weer helemaal goed met de vriend en de vriendschap is sterker dan ooit.

This Stain
Het derde nummer van de EP, This Stain, gaat wél over de liefde. Gepassioneerd vertelt basgitarist Pieter hoe de verbroken relatie met zijn vriendin de aanleiding was om dit nummer te maken. “Het was een ongezonde, heftige relatie door een te groot leeftijdsverschil. Toen dat uit was dacht ik: dit tekent je, maar dat is oké.” Het is het eerste nummer dat de band ooit heeft geschreven. Het vertelt dat de mindere dingen in de liefde een vlek achterlaten die je vaak probeert weg te poetsen. Eigenlijk moet je die vlekken juist laten zitten en koesteren, ervan leren en weer verder gaan. “Now and then you spill, and you need to refill”, luidt de tekst van het nummer. Onbevlektheid is bovendien maar saai, concluderen de jongens.

Seasons of Change
Niet weten wat je na je studie wil doen: een herkenbaar probleem voor veel twintigers. Je weet niet wat je wilt en bent bang voor het onbekende. Uit deze stress is bij de bandleden het nummer Seasons of Change ontstaan. “Het is nu drie jaar geleden dat ik afstudeerde, toen viel ik in een gat en daar ben ik eigenlijk nog steeds niet uit”, vertelt Pieter op serieuze toon. “Ik ben te autistisch voor verandering.” Waarom specifiek seizoenen van verandering? “Dat klinkt en zingt lekker”, zegt Daan, terwijl hij knipoogt. “Nee, seizoenen omdat verandering ook altijd terug komt. Het is dus noodzakelijk om ermee om te leren gaan”, vervolgt Daan nu serieus. Toetsenist Boyan is het hele interview vrij stil, maar stille wateren blijken diepe gronden te hebben wanneer hij zegt: “Het enige wat nooit verandert, is dat alles altijd verandert”.