Songstories: Straatmuzikant Louis was te zien bij talkshow Pauw

“Waarom speelt deze jongen nog op straat?”

Nena Snoeren ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12Noord-Holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Dit keer geeft de Deense straatmuzikant Louis ons een kijkje in het leven van een straatmuzikant, en komen we zomaar in de studio van Jeroen Pauw terecht.

De straten van Amsterdam zijn sinds twee maanden een muzikant rijker: Louis Puggaard-Müller. De 28-jarige zanger uit Kopenhagen woont sinds kort bij zijn Nederlandse vriendin. “Het is zo’n bekend clichéverhaal: ik wilde meer tijd met haar doorbrengen, dus ben ik hier naartoe verhuisd”. Louis gaat duidelijk voor de zwerverslook en de uiterlijke gelijkenis met Kurt Cobain moet genoemd worden. Lange blonde lokken vallen warrig om zijn gezicht en zijn kleren zijn smoezelig te noemen. Door zijn charismatische uitstraling en energieke oogopslag komt hij hier echter meer dan mee weg. Louis speelt al zeven jaar op straat. Een vriend en hij hadden besloten ontslag te nemen om hun passie te volgen en muziek te gaan maken. “Het is angstaanjagend! Je dringt je echt op aan een plek. Maar als ik eenmaal in tune ben met mezelf, ontstaat er ruimte om mensen echt te raken.” De eerste keer dat ze op straat speelden, kwam er een man naar ze toe die hun tachtig euro gaf. “Hij ging ook niet meer weg, volgens mij was hij homo trouwens, dat had er misschien ook iets mee te maken.” Het spelen op straat in Kopenhagen ging goed en Louis werd deel van een band: Camp Neverland, waaruit de EP Neverland News voortkwam.

Broken Strings
Tijdens een kerstdiner in een kast van een huis bij zijn toenmalige schoonfamilie in Denemarken verveelde Louis zich. Hij scharrelde wat door de kamers, tot hij een kleine gitaar vond. “Ik begon er een beetje op te spelen, en toen brak ik een snaar”. Hij voelde zich er de hele avond schuldig over, maar durfde het aan niemand te vertellen. “Het schuldgevoel werd erger en erger, die fucking snaar… Mijn geweten begon op te spelen en ik moest er iets mee.” Het nummer Broken Strings was geboren. Een groot geweten hebben is iets waar Louis veel waarde aan hecht. “Eerlijkheid is heel belangrijk voor mij. Valsspelen zit er niet in.”

Stay
“Momma said: Son, there’s one thing you should know, the end might be where we begin”, zingt Louis in het nummer Stay dat op zijn solo-album zal komen. “Dat nummer gaat over veel dingen, onder andere het feit dat mijn moeder kanker had”, zegt Louis voorzichtig. De kaars op tafel gaat spontaan uit en Louis zegt lachend: “Mood killer!” Zijn moeder heeft de ziekte gelukkig overleefd. “Weten dat je er geen controle over hebt, dat is het ergst. Ik wilde gewoon dat ze bleef, ze moest blijven.” De inspiratie voor het nummer kwam in eerste instantie van een goede vriendin die na vijftien jaar ging scheiden van haar man. Louis legt uit dat hij vaak een nummer schrijft over iets specifieks, maar dat het naarmate de tijd vordert over veel meer dingen gaat.

Pauw
Na ons interview installeert Louis zich op straat om nog een uurtje te spelen. Zijn indrukwekkende stem galmt over het Leidseplein en er vormt zich een kring toeschouwers om hem heen. Het duurt niet lang tot twee medewerkers van de talkshow Pauw hem benaderen met de vraag of hij te gast wil zijn in de uitzending van die avond. Straatartiesten in Amsterdam moeten binnenkort namelijk op auditie komen als ze een vergunning willen om op specifieke openbare plekken in Amsterdam te spelen. Er worden drie straatmuzikanten bij Pauw uitgenodigd om een proefauditie te doen en Louis is ook van de partij. 

Het is druk in de studio. Jeroen Pauw grapt over zijn kalende achterhoofd maar Louis, die niets van het Nederlands kan verstaan, lacht niet mee en lijkt met de minuut zenuwachtiger te worden. Eenmaal live duurt het nog bijna vijftig minuten voor hij zijn talent met ruim 700 duizend kijkers mag delen. Na zijn korte optreden klinkt er in de studio verbaasd geroezemoes: “Waarom speelt deze jongen nog op straat?” en: “Wát een stem” komen meerdere malen voorbij. “Ja dit is prachtig, dit vind ik geweldig”, verklaart Lucky Fonz III, die als gelegenheidsjurylid aanwezig is. “Ik denk dat het goed ging”, zegt Louis na de uitzending met een opgeluchte houding. Pauw loopt nog even langs om hem te complimenteren: “Great performance, really talented.” Louis straalt en neemt nog een grote slok van zijn bier. “Laten we hopen dat ik met beide benen op de grond kan blijven staan na vandaag”, zegt hij met een knipoog.

Louis is te volgen via de Facebookpagina 'Subterranean Street Society'