Songstories: de eigenzinnige muziek van Atom Heart

“Ik ben niet je 'average' singer-songwriter”

Stef Koenis ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12Noord-Holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Dit keer is Atom Heart aan het woord over de eerste EP van zijn DRIEbijVIER-project.

Toen de EP ‘En ik zei…’ op de redactietafel van 3voor12 werd geslingerd, was niet meteen duidelijk wie of wat zich achter het project schuilhield. “Atom Heart is een persoon, het is muziek”. Eigenzinnige, Nederlandstalige nummers die doen denken aan artiesten als Spinvis en Eefje de Visser, maar waarvan het brein achter de muziek zijn identiteit verborgen hield. Een heus alter ego; iets wat we niet vaak tegenkomen in Noord-Holland. Met zijn project DRIEbijVIER brengt Atom Heart ieder kwartaal een EP met drie nieuwe nummers uit, waarvan de wintereditie inmiddels is verschenen. Bij een espressobar in Haarlem vroegen we de voormalig HKU-student naar de verhalen achter zijn nummers, uiteraard incognito. Want ook 3voor12 houdt het mysterie graag in stand.

Alles Loopt Af
En toch, waar dit allemaal ontzettend gecompliceerd lijkt, zijn het juist de liedjes die bijna probleemloos ontstaan. “Alles Loopt Af begon met twee akkoorden, die eigenlijk meteen al een bepaalde sfeer gaven. Ik had geen concept, helemaal niks: puur en alleen die groove. Naderhand ga je dat dan uitwerken, waarna ik al vrij gauw een demootje had.” Omdat Atom Heart van oorsprong een drummer is en sinds kort pas aan de piano is verbonden, was er ook veel input van medemuzikanten: “Erwin Tuijl deed voor de EP de productie en is voor mij zeer belangrijk geweest. Een soort bord om tegen aan te praten, om ideeën uit te wisselen. We hebben samen dan ook besloten om speciaal voor Alles Loopt Af andere muzikanten uit te nodigen, zodat de groove, de kern, zou staan als een huis. Het is fijn als je dat dan kan uitbesteden aan mensen die de instrumenten beter beheersen dan jijzelf.” 

Beelden
Zijn teksten probeert Atom Heart abstract te houden. De eerdergenoemde Spinvis wordt dan ook aangehaald als inspiratiebron. Poëtische zinnen en metaforen waren al te ontdekken bij Alles Loopt Af: ‘Later heeft een geur, later heeft een kleur.’ Ook op de rest van de EP ‘En ik zei…’ zijn de teksten dromerig. Maar waar Spinvis voor zijn teksten zijn luisterend oor nog wel eens bij treingesprekken neerlegt, probeert Atom Heart meer uit eigen ervaring te putten. Beelden is hier echter een uitzondering op. “De tekst van Beelden is eigenlijk een soort grapje. Veel mensen zullen denken dat het over een vrouw gaat - wat ook vrij logisch is - maar in feite zing ik over een standbeeld. Het is leuk om dat soort dingen er in te stoppen, het geeft het nummer wat meer gelaagdheid.”

Muzikaal gezien ontstond Beelden ook anders: “In tegenstelling tot de andere twee was Beelden een nummer dat ik eerst helemaal had uitgeschreven op de piano. Hierna probeerde ik pas dingen toe te voegen en minimalistische tegenstellingen in te voegen, zodat het wat meer eigen werd. Zo’n lo-fi Casio-deuntje tegenover die piano, ik hou er wel van.”

Eigen Weg
De laatste van de drie, Eigen Weg, lag al een tijdje weg te kwijnen onder het stof. “Het origineel was een overstuurde versie, met allerlei arpeggio’s van synthesizers en een soort housekick. Het stamt ook nog uit de tijd toen ik Engelstalig zong, een taal die mij achteraf gezien helemaal niet lekker lag.” Toch is het herschreven en misschien wel het nummer geworden dat de sound van Atom Heart het beste weergeeft. Synthesizers gecombineerd met akoestische instrumenten, veel open akkoorden en een sfeervolle opbouw. “Een nummer dat je niet zo snel zou maken met slechts een gitaar in je handen. Wat dat betreft ben ik niet je 'average' singer-songwriter, mijn nummers ontstaan echt in de studio. Met alle technieken die we tegenwoordig hebben zo’n liedje in elkaar zetten: daar ligt mijn passie. Performen is leuk, maar geen prioriteit op dit moment. Momenteel zie ik mijzelf vooral als componist.”

De komende tijd staan er geen optredens gepland van Atom Heart. De tweede EP van het DRIEbijVIER-project verschijnt in mei.