Songstories: de liefdesliedjes van Jeanne Rouwendaal

“Als ik ergens mee zit, schrijf ik er gewoon een nummer over”

Stef Koenis ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12noord-holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Jeanne Rouwendaal gebruikt liefdeservaringen als basis voor haar teksten.

Het is een drukke avond in Merv’s Sportcafé te Alkmaar. Voetbalsupporters zijn goed vertegenwoordigd – AZ heeft gewonnen, tijd voor een biertje – maar ook een groot aandeel van het Noord-Hollandse singer-songwritersgilde is aanwezig. Geen goede combi. De mannen praten luidkeels door het akoestische getokkel van de muzikanten, maar Jeanne Rouwendaal is strijdvaardig. “Af en toe even aanmoedigen en klappen tijdens het interview, een beetje steun kunnen ze wel gebruiken”, dringt ze aan.

Jeanne zelf heeft in ieder geval geen tekort aan aandacht. Sinds 3voor12 in maart voor het laatst met haar sprak, is er veel gebeurd: ze speelde o.a. bij 3FM, als support-act van Wouter Hamel en als klap op de vuurpijl aankomende zaterdag in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Daarnaast zal er op de dag van de finale vers opgenomen werk uitkomen, materiaal van haar EP ‘NO’ in een professioneel jasje. Songstories zoekt het verhaal achter haar nummers, waaronder Hidden Flaws en Falling In Love.

Hidden Flaws
“Oké, mag ik hier even over nadenken? Ik moet hier wel een goed politiek correct antwoord op geven.” Al gauw blijkt het een persoonlijk, maar ook liefdesliedje te zijn, zoals een echte singer-songwriter betaamt. Voor Hidden Flaws is het kernwoord liefdesverdriet. “Laat ik het zo zeggen: ik had het idee dat ik tegenviel bij een jongen, waardoor hij mij ook tegenviel. Ik zat daar nadat we uit elkaar waren nog heel erg mee. Dus ja, toen heb ik er maar een liedje over geschreven.” Hoewel Jeanne het nummer nu opneemt met een voltallige band, verdwijnt de personal touch voor haar niet: “Het is vooral belangrijk om terug te gaan naar het moment, hoe vervelend dat ook is. Een band geeft daarbij eigenlijk alleen maar een meerwaarde. Alle ideeën die ik bij het nummer had, kan ik nu verwezenlijken. Het gevoel en de energie zitten er nu juist meer in.”

Falling In Love
Falling In Love, het tweede nummer, gaat over precies het tegenovergestelde van het vorige nummer. “Gewoon over het verliefd zijn: vindt hij mij leuk, vindt hij mij niet leuk. Ook daar zit ik altijd mee en ook daar schrijf ik dan weer een nummer over. Het feit dat ik nu met een band speel, verandert het schrijfproces eigenlijk niet. Die strijkers die er later aan worden toegevoegd, zijn er eigenlijk altijd al ergens in mijn achterhoofd.”

De Grote Prijs
Hidden Flaws en Falling In Love, ze behoren tot de weinige nummers van Jeannes eerste EP die het nog steeds tot de setlist schoppen. Momenteel zijn het vooral nieuwe, nog niet opgenomen nummers die haar optredens vullen. In Sportcafé Merv’s is er nog wel ruimte voor een kleine ode aan Jett Rebel - “Artiesten schrijven altijd maar liedjes voor andere mensen, ik dacht het nu eens terug te doen” – maar in de finale van de Grote Prijs zal ze met haar compagnons alleen haar absolute A-kantjes laten horen. Of Jeanne nou wint of niet, klagen zal ze nooit: “Laatst viel het mij op dat mijn eerste liedje exact een jaar geleden voor het eerst uitkwam. Wat er in de tussentijd is gebeurd, is al heel bijzonder.”

Jeanne Rouwendaal speelt zaterdagmiddag 20 december in de finale van De Grote Prijs van Nederland (Paradiso). Singles Hidden Flaws en Falling In Love zullen eveneens 20 december verschijnen.