Songstories: Emil Landman ging voor een meisje naar de Verenigde Staten

"Ik dacht, ik ga daar gewoon heen en versier haar wel weer"

Nena Snoeren ,

Er zijn veel websites waar songteksten volledig geanalyseerd worden, maar of deze analyses ook kloppen is vaak niet te controleren. Daarom laat 3voor12noord-holland plaatselijke muzikanten de achterliggende verhalen over hun favoriete zelfgeschreven nummers vertellen. Singer-songwriter Emil Landman vat in drie liedjes zijn verblijf in de Verenigde Staten samen.

In de koffiebar zit Emil druk te telefoneren, een blik van excuses op zijn gezicht. Na tien minuten over en weer bellen is het geregeld: hij speelt onverwacht vanavond nog in Groningen. Want spelen is spelen, zegt hij. Ruikend naar sandelhout en met het haar in de out-of-bed-look, is Emil vooral nonchalant. Over zijn debuutalbum Colours and Their Things spreekt hij echter zonder nonchalance. Bijvoorbeeld over de titel: "Als ik de plaat Things and Their Colours had genoemd, zou het om de dingen draaien, en wat voor kleur die hebben. Bij mij is het juist een palet van kleuren en sferen, waar de dingen achter hangen, vandaar Colours and Their Things."

Goodnight, New Orleans
Het album heeft grotendeels vorm gekregen toen Emil op reis was door de Verenigde Staten. Eén van de nummers is de single Goodnight, New Orleans. Het enige wat Emil wilde doen toen hij ’s avonds in die stad aankwam, was een bar induiken en oude mannen op een klein podium zien spelen. "Na lang zoeken kwamen we bij zo’n kroeg. We waren net binnen toen de man op het podium zei: "Well, this was our encore, thank you." We hadden dus dertig seconden van het optreden meegekregen en de kroeg ging ook meteen dicht. Toen we bij ons smerige hotel aankwamen, dacht ik: nou, goodnight New Orleans."

Honey
"And a southern sweet soft voiced girl called me honey", zingt Emil in Goodnight, New Orleans. Voor dit meisje met de zachte stem is Emil in eerste instantie naar de Verenigde Staten gevlogen. Een aantal dagen voordat hij vloog, kwam Emil erachter dat ze een relatie had met een andere jongen. "Maar ik dacht, ik ga daar gewoon heen en ik versier haar wel weer." Hij kwam haar tegen in een bar en versierde haar inderdaad. Emil vond wel dat ze het even ergens over moesten hebben. "Als je verliefd bent op een ander, moet je voor hem kiezen", zei hij tegen haar toen ze thuis kwamen. "Stop calling me honey." Dat zingt hij in het ingetogen laatste nummer. "Het is toch grappig dat ik uit al m’n verliefdheid een ticket heb geboekt, en dat het dan zo anders is gelopen. Misschien leuker dan dat het gewoon wel oké was. Liever extreem dan ertussenin."

North on California
Het meisje voor wie hij ruim zesduizend kilometers heeft afgelegd heeft een ander, en daar zit hij dan, net voor kerst. Zonder familie en vrienden in een huis in Chicago. "Dat huis had een uitbouw met ramen, waardoor je een deel van de skyline kon zien." Hij vond het heerlijk om met dat uitzicht gitaar te spelen. "Daar komt het idee van de intro North on California vandaan. Het was zo fijn, openhaard aan en gewoon alleen maar gitaar spelen, kijken naar die stad." Aan de twinkeling in zijn ogen is te zien hoe fijn die kerst precies was.

Albumhoes
Vervolgens legt Emil nog uit hoe de kleurrijke albumhoes gemaakt is: "Dat zijn allemaal vinylhoezen, die ik zelf heb geschilderd. Ik heb dit helemaal gemaakt, de kleuren maar ook hoe dat er dan uiteindelijk uitziet." De verschillende kleuren van de vinylhoezen die samen de albumhoes vormen passen natuurlijk goed bij de albumtitel. "Ja, en dan is de cirkel weer rond", merkt Emil lachend op.
               
Op vrijdag 19 december speelt Emil Landman bij Giels Circus Request in Patronaat