Haarlemse gemeenteraad neemt motie oefenruimtes aan

Oproep: 'Haarlemmers, denk ook mee!'

Nadieh Bindels ,

De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond de motie ‘Kom (p)op (school) & Maak (oefen)ruimte!’ aangenomen. Het belangrijkste doel van de motie is dat er in juni 2015 een concreet plan van wethouder Jack van der Hoek (Economie & Cultuur) klaar ligt voor een nieuwe plek met oefenruimtes en een popschool in Haarlem.

De motie is afgelopen maandag ingediend in het kader van de begrotingsweek en is een initiatief van de Haarlemse GroenLinks-fractie. De motie heeft een ruime meerderheid behaald, alleen ChristenUnie stemde tegen. Volgens deze motie moet er niet alleen in juni 2015 een plan van de wethouder klaar liggen. Ook moet er een financieel onderbouwd voorstel worden gedaan en moet er rekening worden gehouden met de wensen van de Haarlemse muziekscène. Zo moet de ruimte groot genoeg zijn (zo’n 1000 vierkante meter), betaalbaar zijn voor de doelgroep en moet de locatie voor langere tijd gebruikt kunnen worden.

“De wethouder had al gezegd dat hij er mee aan de gang zou gaan, maar deze motie moet er nog meer druk achter zetten”, vertelt Robbert Berkhout, gemeenteraadslid van GroenLinks en initiatiefnemer van de motie. “We zijn met deze motie gekomen, omdat we vinden dat er nu echt iets concreets moet gaan gebeuren. De gemeente Haarlem profileert zich als ‘popstad’, maar de basis, een plek met voldoende oefenruimtes, is er niet. We vinden dat de gemeente zo’n plek moet ondersteunen en hier de eerste stappen voor moet nemen.”

Slachthuisterrein als beoogde locatie
Ook de Actiepartij heeft afgelopen week een motie ingediend voor een nieuwe plek met oefenruimtes in de stad. Deze motie is gericht op een broedplaats op het oude Slachthuisterrein in Haarlem-Oost, de locatie waar tot 2011 het oefenruimtecomplex ‘Daisy Bell’ was. Deze motie is ook aangenomen.

“Misschien dat er ook nog andere mogelijkheden zijn, maar ik denk dat deze locatie het meest realistisch is. Op het Slachthuisterrein is er wellicht ook meer mogelijk, denk aan plekken verhuren aan zzp’ers of een horecagelegenheid”, aldus Berkhout.

Meedenken voor beste oplossing
Volgens Robbert Berkhout is geld nog altijd wel een probleem, maar moet dat de raad er niet van weerhouden om verder te gaan met een plan. “We moeten hier creatief mee omgaan, dan is er een hoop mogelijk. Tijdens het debat in de Pletterij, afgelopen oktober, werd er geroepen door belanghebbenden dat ze een plek eisen. Zo werkt het dus niet. Ik hoop ook dat deze mensen mee willen denken en misschien zelf met een concreet plan komen, waar de gemeente iets mee kan. Voor GroenLinks geldt in ieder geval dat we het heel belangrijk vinden dat er zo’n plek komt in de stad en dat deze door de gemeente wordt ondersteund. Wij zien cultuur en muziek niet als een extraatje, maar als iets dat hoort bij onze stad en als iets waar de stad ook veel uit kan halen.”

Over de manifestatie die 27 november op de Grote Markt plaats vindt en geheel in het teken staat van meer oefenruimtes in de stad, zegt Berkhout: “Ik vind het heel goed dat deze manifestatie er komt. Hoe meer druk er wordt uitgeoefend, ook vanuit de Haarlemmers zelf, hoe duidelijker het belang van zo’n plek in de stad wordt.”