Kan je de trend die je in de Noord-Hollandse metal ziet omschrijven?
De trend is dat er in Noord-Holland een aantal technisch begaafde bands zijn opgestaan die de potentie hebben om op landelijk niveau mee te doen en voor een shift te zorgen. De landelijke bandcompetitie Metal Battle werd zowel in 2011 als in 2012 gewonnen door een Noord-Hollandse metalact. Of het nu het Den Helderse Dystopia betreft of het Haarlemse Ecocide, het zijn allemaal bands met een eigen fris geluid binnen hun genre. Dit wordt in de rest van Nederland ook opgemerkt. Je kunt Noord-Hollandse Metalbands tegenwoordig overal in het land tegenkomen.
Is er nog een reden voor het succes van metal in Noord-Holland?
Metalfans hebben traditioneel de neiging om elkaar op te zoeken. Daarom is het in mijn ogen een makkelijk bereikbare groep. Een belangrijke trend in Noord-Holland is het wegvallen van plekken waar metalacts geboekt werden. Denk bijvoorbeeld aan de Waerdse Tempel in Heerhugowaard, maar vooral aan veel kleine cafés die een gat achterlaten. De diverse podia zien hier mogelijkheden en springen in dit gat. Hierdoor verplaatst metal zich vanuit het café naar het meer zichtbare clubcircuit.
Patronaat-programmeur John Ruiter ziet mogelijkheid van Noord-Hollandse metalmania
Ruiter: 'Er is vaak een scene, maar die moet dan wel gereanimeerd worden'
John Ruiter is programmeur bij Patronaat en gespecialiseerd in metal. Sinds 2010 geeft hij regionale metalbands een groot podium onder de naam Heavy uit Haarlem. Ruiter ziet dat metal de laatste jaren een steeds prominentere plek inneemt binnen de Noord-Hollandse muziekscene. We spraken met hem over deze trend.
Zijn er podia die beter op de trend inspelen dan andere?
Het is als podium vooral belangrijk om je te onderscheiden door bewust te kiezen voor bepaalde stromingen binnen de metal. Hierdoor trek je op termijn een vaste groep liefhebbers, die weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Daarnaast weten bands binnen het specifieke genre het podium ook makkelijker te vinden. Een podium zoals Baroeg in Rotterdam begrijpt dit al jaren. Ik denk dat deze strategie in Noord-Holland ook steeds meer in zwang zal raken. P60 is een paar jaar geleden al zo'n koers gaan varen. Progressieve metalbands weten inmiddels al aardig hun weg richting Amstelveen te vinden.
Zie je dit ook in Haarlem gebeuren?
Toen ik in 2007 in Haarlem kwam wonen, merkte ik dat er sporadisch metalconcerten werden georganiseerd op verschillende plekken. Er was alleen geen sprake van een structurele programmering. Op een gegeven moment bezocht ik een concert van de bekende Nederlandse band Textures. Bleek dat ze voor zestig man stonden te spelen. Toen besloot ik Patronaat te benaderden voor Heavy uit Haarlem. Nu trek ik het dubbele aantal mensen met lokale acts. Er was een scene, maar die moest wel gereanimeerd worden. Nu metalliefhebbers de weg naar Haarlem weer hebben gevonden, durft Patronaat ook meer risico te nemen met hun boekingen.
Waar liggen nog meer kansen volgens jou?
Ik denk dat metal vooral in Alkmaar, Zaandam en Den Helder goed in de markt ligt. Deze drie steden hebben een metalcultuur, maar er worden niet zoveel metalconcerten georganiseerd. Verder zijn Hoofddorp en Purmerend op dit moment bezig een structureel metalaanbod op te zetten. De overige steden zijn redelijk gecoverd, vooral door lokale promotors die in samenwerking met de diverse poppodia avonden organiseren. Metal Manifesto in Hoorn is daar een mooi voorbeeld van.