The Refs zien Kunstbende als aangewezen startplek voor jonge muzikanten

3voor12NH Selecteert, zondag 16 maart, De Telefooncentrale

Jochem Boom ,

Aanstaande zondag vindt Kunstbende Noord-Holland plaats in De Telefooncentrale in Alkmaar. 3voor12 Noord-Holland presenteert deze middag sessies onder de noemer 3voor12NH selecteert. We spraken met het rocktrio The Refs uit Sint Pancras, dat zondag om half vijf op ons podium staat.

The Refs deden al eens mee met Kunstbende. Toen speelden ze nog als vijftal. Ondertussen zijn er twee mensen afgevallen. “Wij waren altijd al de kern, we kenden elkaar al en waren altijd al degene die het meest oefenden. We hebben eind vorig jaar in eigen beheer vier demo’s opgenomen. Zo zijn we nu met z’n drieën druk bezig.”

Volgens de band is Kunstbende de aangewezen plek om te beginnen als jonge muzikant. “Ze bieden de kans en vooral het gevoel van een echt podium. De organisatie is echt betrokken bij de ontwikkeling die deelnemers doormaken. Er zijn ook vaak mensen te vinden met connecties. Zoals ook 3voor12 Noord-Holland.”

De band ziet veel obstakels voor jonge bands, zowel met als zonder deelname aan Kunstbende. “Het is sowieso heel moeilijk om op eigen houtje dingen te doen en iets te bereiken, zeker als je door wil breken. Gelukkig weet onze manager Maarten ons daar goed bij te helpen. Met een manager nemen mensen je meteen serieuzer, je hebt een stap voor op andere bands.”

Dat neemt niet weg dat het lastig blijft. “Het bandjesklimaat in Noord-Holland is niet goed, livemuziek is niet populair meer. We speelden laatst in Zuid-Scharwoude in een heel mooi podium; De Concorde. Daar komen dan helaas toch maar twintig mensen op af. Familie niet meegerekend.”

3voor12NH Selecteert, zondag 16 maart 2014, De Telefooncentrale