Feestorganisaties Roomkaas en 3Gram slaan handen ineen

‘Je kunt alleen zegevieren als je samen nadenkt over wat jongeren willen’

Maaike Polder ,

Alkmaars nieuwste ‘feestcommissie’ is geboren en bestaat uit de bedenkers van twee succesformules. De oprichters van de feestorganisaties Roomkaas en 3gram slaan de handen ineen voor een nieuw feest in Podium Victorie. “Onze samenwerking kan Alkmaar alleen maar ten goede komen want zo kunnen we collectief inspelen op de behoeftes van de jongeren in Alkmaar."

“Het feest heet Roquefort en is de gerijpte zus van Roomkaas”, aldus Robert-Jan Wille. Wille organiseerde al techno-feesten als Gramdioos en MiliGram en heeft veel invloed gehad op de uitgaansscene in Alkmaar. “Samen met Roomkaas hebben wij de feestjes in Alkmaar op de kaart gezet. Toen ik hoorde dat Roomkaas zou stoppen vond ik dat oprecht een verlies. Zonder ons is het uitgaansleven hier niet hetzelfde.” Het eclectische (een mix van urban en elektronische muziekstijlen) feest Roomkaas werd vijf jaar lang georganiseerd door Robin Meiboom, Koen Gerdes en drie anderen die in december zijn gestopt.

“We werden ouder en voor sommigen was het niet meer te doen naast hun privé en werkleven”, zegt Meiboom, die wel brood zag in een ‘oudere kaas’. “We voelden tijdens de laatste uitverkochte editie in november in Victorie nog steeds de klik met het publiek. Als 700 jongeren naar je feest komen betekent dat toch wat.” Met de nieuwe naam “Roquefort” gaan Meiboom en Gerdes met Robert-Jan Wille, maar zonder hun andere vrienden verder.

“Roquefort wordt strakker en beter dan Roomkaas”, zegt Wille. “Qua muziek verandert het concept niet heel erg maar het wordt kwalitatief wel beter”, aldus Gerdes. Wille: “Het is de bedoeling dat Roquefort echt gaat voelen als een avondje uit. Podium Victorie heeft van zichzelf een underground uitstraling maar voor Roquefort pakken we chic uit. Dat zal je zien aan de aankleding van de zaal, met bijvoorbeeld wandkleden. Het deurbeleid wordt ook streng. Onder de achttien kom je er niet in.” “We willen ook dat er verschillende dranken bij komen, bijvoorbeeld wodka’s. En dankzij de bottle service op die avond is het mogelijk om ook flessen te bestellen, want dat kan nu nergens in Alkmaar”, zegt Meiboom.

Wille: “Als je kijkt naar het Alkmaar van vijf jaar geleden is er op uitgaansgebied wel echt een stap gemaakt, er is een groter aanbod van feesten Maar de jongeren hier zijn een kleine markt en als er meer aanbod is worden ze kritisch. Ze gaan kiezen.” Veel bezoekers van Gramdioos gingen juist ook naar Roomkaas en dat had een reden. “Tussen mij en de jongens van Roomkaas is er altijd een soort wederzijds respect geweest”, zegt Wille. “We gunden elkaar altijd een succesvolle avond en hielden bijvoorbeeld rekening met elkaars feestdata, we wilden niet in elkaars vaarwater zitten met bezoekers”, beaamt Meiboom.

“Het zou juist geen strijd moeten zijn wie de meeste bezoekers op zijn of haar feest krijgt. Je moet samen nadenken over wat de Alkmaarse jongeren willen, alleen dan kan je zegevieren”, aldus Wille. “Met dit nieuwe feest gaan wij laten zien hoe het moet”, zegt Wille. “Feestjes geven is gemeengoed, iedereen mag het. Maar ik denk dat vaak wordt onderschat hoeveel werk het eigenlijk is.” Meiboom: “Ik zie het steeds vaker, jongeren gaan naar Amsterdam.” “Of je dat tegen kan houden weet ik niet,” zegt Gerdes. “We zijn in Alkmaar al goed op weg, maar ik denk dat we onszelf als stad nog meer moeten zien te onderscheiden om het aantrekkelijk voor jongeren te maken om hier te blijven of te komen."

"Toen ik achttien was had ik ook de keuze om naar Amsterdam te vertrekken. Ik koos ervoor om hier te blijven. Één van de redenen daarvoor was dat hier nog zoveel te ontdekken is. Op die manier kun je toch een beetje pionier zijn“, aldus Wille. “Voor veel jongeren is het ‘het idee’. Als je in het weekend uit bent geweest in Amsterdam, vertel je dat in de klas of op je werk. Ze checken tv en internet en willen evenementen of muziek die ‘in’ zijn. Dat moet je ze bieden in hun eigen stad”, zegt Meiboom. 

“Door Willes jaren ervaring in het organiseren van evenementen en feesten heeft hij een heldere kijk op de zaken. Dat is voor ons zeker een vooruitgang”, zegt Gerdes. Meiboom: “Deze samenwerking biedt voor ons veel kansen en Wille neemt veel werk uit onze handen. Feesten organiseren is zijn werk.”  “Samen weten we goed wat er speelt en met Roquefort bundelen we onze krachten. Over een jaar kunnen we zeggen of onze samenwerking een succes is geweest, maar daar twijfel ik niet aan”, aldus Wille.

Op 14 maart vindt de eerste Roquefort plaats in Podium Victorie