Habitants is nog steeds zoekende tijdens goed bezocht concert in Heerlen Habitants is nog steeds zoekende tijdens goed bezocht concert in Heerlen

Een mooie avond met enige aarzeling in de Nieuwe Nor

, redactie


Habitants lijkt een beetje een hype mee te maken. De dromerig melancholische donkere muziek met zweverige zang trekt zomaar 75 bezoekers op een donderdagavond. Wat dat betreft slaagt de Nieuwe Nor Heerlen er in om verrassend en aantrekkelijk te programmeren. The Anaesthetics uit Horst mogen het voorprogramma verzorgen. Beide bands toonde enige aarzeling tijdens hun optreden. Lees de recensie

The Anaesthetics komen uit Horst aan de Maas. Ze maken alternatieve muziek. De invloeden van The Cure en Radio Head zijn duidelijk herkenbaar. Met name de zanger doet denken aan Thom York zanger van Radio Head. Gitaarpartijen gecombineerd met soundscapes maken de muziek sferisch. The Anaesthetics werd in 2012 opgericht door Sam Duijf (vocals, gitaar), Koen Huijs (gitaar, synthesizer), Des Spreeuwenberg (bas) en Stijn Vullings (drums, percussie). Begin 2015 kwam de band met zijn eerste EP ‘Stockholm’. The Anaesthetics ontving de aanmoedigingsprijs tijdens de finale van Nu of Nooit. De band stond al eerder in de Muziekgieterij in het voorprogramma van de Amerikaanse indie-band Other Lives. Sinds lange tijd hebben zij een nieuwe single gemaakt en zijn bezig met nieuw studiowerk. De muziek past qua sfeer prima bij de hoofdact van vanavond.

In het begin van hun set zijn er enkel technische problemen. Het lijkt The Anaestathetics de hele set parten te blijven spelen. Ze presenteren 4 nieuwe nummers die moeilijker toegankelijk lijken dan eerdere nummers. Qua podiumpresentatie hebben The Anaesthetics een goede uitstraling welke past bij de soort muziek. Toch lijkt de band meer losse individuen die alle aandacht nodig hebben voor het bespelen van de instrumenten. Daarmee verlies je het contact met het optreden een beetje. Hun single Inceptor ligt goed in het gehoor en als zij de set met een ouder nummer afsluiten rest er een goede indruk. The Anaesthetics vormen opnieuw een waardevolle aanvulling aan de Limburgse popscene . Met hun recente optreden in Utrecht en in Heerlen mogen we ons verheugen op meer optredens.

advertentie

Habitants uit Nijmegen maakte de CD One Self dankzij een crowdfunding actie. Zowaar heeft de band een kleine tour gepland en doet onder andere Dordrecht Zwolle, Eindhoven , Nijmegen aan en sluit de tour af in Paradiso Amsterdam. Habitants maakt donkere instrumentaal sterke nummers met een duister en gevoelige ondertoon. De muziek is misschien het best te typeren met muziek van The Cocteau Twins. Het is mooi dat Anne van den Hoogen ( zang) samen met bassiste Mirte Heutemekers en gitariste Gema Perez de frontlinie van de band vormen. De manier waarop gitariste Gema Perez de gitaar bespeelt doet denken aan bassist Simon Gallup van The Cure. Bij elk nummer worden videobeelden getoond op een groot scherm. Door dat de nummers niet worden geïntroduceerd qua thema blijven de beelden onbestemd.

Als bezoeker van een optreden van Habitants moet je in de sfeer raken. Bij veel nummers blijft de vraag hangen of de instrumentale nummers er eerst waren en later zijn ingezongen door Anne. Misschien dat de tragische gebeurtenis rondom gitariste Gema Perrez ( te lezen in recensies op hun facebookpagina redactie ) het onmogelijk maakt om door te dringen de gelaagdheid van de muziek. Het brengt het risico met zich mee dat de bezoeker zich buiten gesloten voelt. De nummers Winter, Magnolia en Runners springen er uit als echte complete song.

In Oktober 2018 schreef een collega redacteur van 3 voor 12 Limburg over een optreden van Habitants in de Muziekgieterij het volgende; “Habitants slaagt er prima in de sfeer van One Self te vertalen naar een live act. Wat meer optredens zou waarschijnlijk goed zijn voor de band”. Een half jaar later blijkt Habitants nog steeds zoekende. Dat blijkt als de zangeres het publiek oproept om na het optreden in gesprek te raken over het optreden. Er wordt geen toegift gegeven omdat Habitants geen nummers meer heeft. Daarmee ontstaat er een abrupt einde aan het optreden. Na het optreden is het druk bij de merchandise en zijn er intensieve gesprekken tussen fans en bandleden.

 

 

 

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg