#ESNS17 Rauwe energie op Keetpop Sjowkees

Out Of Order, Captain Casanova en Manzi spelen met overgave

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Lenting ,

Keetpop festival is dit jaar uitgebreid met een heuse showcase tijdens Eurosonic. Tijdens Sjowkees, zaterdagavond in De Kar, krijgt Groningen de mogelijkheid om aan de sfeer van het Leermenster festival te proeven. Out Of Order en Captain Casanova zijn al geboekt voor Keetpop 2017, Manzi stond vorig jaar op het evenement.

Keetpop is ontstaan in 2011. Het festival is begonnen als verjaardagsfeest, maar is in de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Afgelopen editie trok meer dan duizend bezoekers, en bood met twee podia, veertien acts en diverse horecastands vermaak op een professioneel niveau. De muziekprogrammering bevat veel artiesten uit de Groningse muziekscene, wat de keuze voor een showcase-evenement logisch maakt. De stad mag namelijk gerust weten dat er in de provincie ook aandacht is voor alternatieve popmuziek.

Damespunkformatie Out Of Order, ook wel OOO genoemd, is de eerste band van de avond. Dit Groningse gezelschap heeft in november 2016 een EP uitgebracht en speelt daar een aantal nummers van op deze avond. De uitvoering is vaak strak, soms net niet, maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Bij deze rammelpunkmuziek gaat het met name om overtuiging. En dat zit er bij deze muzikantes wel in. Met subtiel venijn worden de korte songs er in een hoog tempo uitgesmeten. Een mooi begin van de avond.

Tijdens Eurosonic komen muzikanten uit alle hoeken en gaten van Europa om zichzelf te laten zien. Captain Casanova is daarop geen uitzondering, deze groep is helemaal uit Denemarken gekomen voor dit optreden. Dat mogen de heren gerust vaker doen, want de muziek van het drietal is zeker te pruimen. Met een aanstekelijk enthousiasme spelen de Denen de ene na de andere superstrakke punkrocksong. Frontman Rasmus Bredvig duikt halverwege het optreden van een monitor af, om kronkelend over de vloer zijn partij voort te zetten. Op het einde van het optreden smijt hij zijn gitaar tegen de vlakte, onder luid applaus van het publiek.

De avond maakt een omslag wanneer Manzi begint met optreden. De stijl verandert van punk naar hiphop. De overeenkomst tussen de acts is het enthousiasme. Ook Groninger Manzi speelt met overgave: al snel rent en stuitert hij over het podium. In zijn raps hoor je invloeden uit zowel de vroegere als de moderne hiphop. Na een klein halfuurtje is hij door zijn nummers heen en komt er een einde aan het showcase-gedeelte van deze avond. De interesse in Keetpop 2017 is na vanavond in ieder geval gewekt.