Optreden van Omni bij Vera Downstage bulkt van de creativiteit

Ook support act Korfbal weet te overtuigen

Tekst: Jan Westerhof, Robert Haan Foto's: Jan Westerhof ,

Het is altijd een lastige dag in de gemiddelde concertweek: de maandagavond is eerder een avond om uit te rusten dan om 's avonds laat nog een concert te bezoeken. Vaak is Vera op die dag voor het publiek dan ook gesloten, tenzij zich er een band aandient die dusdanig de moeite waard blijkt te zijn dat de deuren toch opengaan op de maandagavond. Dit was afgelopen maandag weer eens het geval met de optredens van Omni en Korfbal in de Vera Kelderbar.

Qua opkomst lijkt het een terechte keuze te zijn geweest om toch maar deze bands neer te zetten op een maandagavond. De kelderbar is goed gevuld en het publiek lijkt er zin in te hebben. Net als de branieschoppers van Korfbal overigens, die maar al te graag Omni wilden supporten. Aan hen de eer om vanavond het spits af te bijten. Korfbal gaat vooral verder met datgene waarmee twee van hun leden al waren begonnen met Creepy Karpis, maar dat doet geen afbreuk aan de frisheid waarmee deze band in de kelder staat te spelen. Strakke baspartijen, leuk bedachte gitaarpartijen en heel erg stevige drums vormen de basis voor een overtuigend optreden. Korfbal toont lef, af en toe ouwehoeren ze wat en lijken ze nog een beetje zoekende, maar op bepaalde momenten krijg je duidelijk te zien dat deze band behoorlijk vindingrijk is.  

Aan vindingrijkheid bij Omni ook zeker geen gebrek. Alhoewel ze qua volume een stapje terug doen in vergelijking met Korfbal, vliegen de catchy nummers je van begin tot eind om de oren. Aan jaren tachtig post-punk invloeden geen gebrek, maar het gaat verder dan dat. Ook al hoor je Omni voor het eerst in lawaaierige kroeg, de eerstvolgende keer dat je het opzet herken je het meteen. Met een strakke bas, erg goede gitaarpartijen en bijpassende zang en drums speelt Omni overtuigend en op die momenten dat je aandacht wat verslapt komen ze juist weer met een heel catchy stuk waardoor je er weer helemaal in zit. Het aanwezige publiek gaat dan ook zichtbaar op in de muziek en door een set met o.a. Afterlife, Wire, Jungle Jenny zijn er genoeg hitjes die de revue passeren. De nummers gaan af en toe wat van de hak op de tak; wanneer je net lekker op een riffje staat mee te knikken, vliegt het volgende stuk je al om je oren. Dit kun je echter moeilijk een groot nadeel noemen. Het laat vooral zien dat Omni bulkt van de creativiteit.