Drive-By Wedding haalt Amerika naar ijskoud Groningen

Country-kwartet organiseert uitgebreide avond rondom EP-presentatie

Tekst: Abel de Kam Foto's: Harold Zijp ,

Behalve de dagelijkse krantenkoppen over Donald Trump zijn er nog een paar andere Amerikaanse invloeden die in Groningen regelmatig de kop opsteken: country, rockabilly en americana. Met deze stijlen weet Drive-By Wedding wel raad. De band brengt in eigen beheer een EP uit op vinyl en presenteert deze in de Crowbar. Aangezien de bandleden allemaal actief zijn in andere bands is besloten een avondvullend programma neer te zetten, met deze zijprojecten in het voor- en naprogramma. 3voor12 groningen kamde een vetkuif in het haar, trok een paar cowboylaarzen aan en deed verslag!

Flauw natuurlijk. Americana heeft het linedance-imago allang van zich afgeschud en bewijst steeds meer van grote invloed te zijn op Groninger artiesten als Hans Hanneman, Sascha Elisah en Joost Dijkema. De bands van vanavond kiezen echter voor een meer traditionele aanpak. Als eerste mag CocoBelle op, met bassist Ronald Derkzen van Drive-By Wedding in de gelederen. Met een contrabas, akoestische gitaar en jengelende solo’s van gitarist Yde Adema zit het met het country-gevoel gelijk goed.

Het trio speelt covers maar ook eigen werk, waarbij er geen geheim wordt gemaakt van waar de band de mosterd vandaan haalt. Het ontbreken van een drummer voelt bij vlagen wel als een gemis. Hoe fijn de solo’s van Adema ook zijn, in zijn enthousiasme vliegt hij soms wat uit de bocht en lijkt het gezelschap het tempo kwijt te zijn. Gelukkig weet zangeres Foekje Ykema met haar sterke stem veel goed te maken. Ondanks dat het optreden iets eigens mist vormt het een degelijke opening van de avond.

Voordat Drive-By Wedding aantreedt, wordt er nog gespeeld door The Rumblers. Wederom een trio, maar in een andere bezetting. Gitarist Evert-Jan Kloosterboer, begeleid door bas en drums, speelt instrumentale rock-‘n-roll in de stijl van Link Wray en The Satelliters. Kloosterboer krijgt hier de kans om te laten zien wat hij kan, en doet dat met verve. Toch is ook hier het tempo wat rommelig. In het instrumentale gezelschap blijkt de drummer er af en toe naast te zitten.

Dan is het tijd voor de band waar het vanavond om draait: Drive-By Wedding. De band begint lekker uptempo met het nummer Point Of No Return, het tweede nummer van de EP. Frontvrouw Henja Dijksterhuis is gewoonweg cool op het podium en heeft een stem die gemaakt is voor het genre. Waar Kloosterboer zijn kunnen met The Rumblers al liet zien, doet hij er hier nog een schepje bovenop. Met een nonchalance die ervaring doet vermoeden speelt hij mooi om de stem van Dijksterhuis heen. De rest van de band zorgt dat het optreden staat als een huis.

Halverwege de set wordt Karina van Dijksterhuis’ zijproject Flowerbox nog op het podium gehaald om twee nummers mee te zingen. De band heeft er lol in, zo is te zien aan de onderlinge glimlachjes op het podium. Toch bewaart de band het hoogtepunt tot het einde van de set. Waar Dijksterhuis voorheen alle nummers zelf schreef, zijn de bandleden recent samen aan het schrijven geslagen. Dit heeft geleid tot twee nieuwe nummers, die samen met toetsenist André Dodde (van onder andere Green Hornet) worden gespeeld als afsluiter.

Het zijn twee sterke nummers. Eerst een (door de band grappend als ‘soulslijper’ aangekondigde) countryballad- en daarna een bezwerend nummer waar zelfs wat psychedelische invloeden in terug te horen zijn. Het laat zien dat Drive-By Wedding nog veel meer te bieden heeft dan we tot nu toe gezien hebben. Dat samen schrijven mag de band blijven doen!

Dodde kan blijven zitten want de avond wordt afgesloten door DAS AUDIO COMBO, wederom een instrumentaal gezelschap. De groovy muziek van het drietal valt vanavond wat uit de toon na alle gitaargeoriënteerde bands. Gelaagd is het geluid van DAS AUDIO COMBO wel, met muzikale verwijzingen naar jazz, funk en surf. Eerst lijkt de band achtergrondmuziek voor het pratende publiek, maar al snel hebben de leden de smaak te pakken en krijgen ze de aanwezigen voorzichtig aan het dansen.

Drive-By Wedding laat vanavond zien dat je geen piepjong bandje hoeft te zijn om vol passie op het podium te staan. Samen met de andere bands zorgen ze voor een mooie avond muziek, gemaakt door ervaren muzikanten met passie voor het genre. Een dosis levenservaring kan bij countrymuziek geen kwaad, integendeel!

De EP van Drive-By Wedding is voor €6,50 te koop bij onder andere platenzaak Elpee.