Topplaat of onderzetter: The Scope - Win Or Lose

Gronings duo levert de soundtrack van een zwoele zomeravond

Tekst: Jan van der Meulen ,

Het is zover, de zomer lijkt dan toch eindelijk te zijn begonnen. Nu het kwik de 30 graden aantikt, groeit natuurlijk de behoefte aan die typische zomeravondmuziek. The Scope heeft dit blijkbaar goed begrepen, want precies op het juiste moment komen de muzikanten met zo’n plaat: een fijn voortkabbelende EP, genaamd Win Or Lose.

The Scope, het muzikale duo bestaande uit gitarist Mick van Heijnigen en zanger Ruben van Hemmen, werd begin 2014 opgericht op de School voor de Kunsten in Groningen. Na de nodige optredens om hun nummers te testen, hebben de heren dan nu hun eerste EP uitgebracht. Het is er eentje geworden die zich makkelijk laat luisteren. Van Heijnigen, een kundig gitarist, produceert melodieën die de oren zo makkelijk binnen glijden dat je amper doorhebt überhaupt naar muziek te luisteren. Liedjes als Bye Bye Love en Sunrise klinken als een klok en zijn over voor je het in de gaten hebt. Het is wel wat aan de zoetsappige kant, maar dat mag de pret niet drukken.

Wat te prijzen valt, is dat het tweetal over de hele EP de eenvoud durft te laten spreken. De nummers blijven vrij simpel van opzet, gitaar en zang worden enkel met wat gefluit aangevuld. Op het eerdergenoemde Sunrise klinkt er nog een keyboardje, maar dat is het dan ook wel. Zanger Van Hemmen probeert ook geen spectaculaire uithalen uit de kast te trekken. De kunst om het klein te houden, is hier duidelijk geslaagd. Knap gedaan. Wanneer The Scope een heel album uitbrengt, zouden ze misschien wel gebaat zijn bij wat meer muzikale aankleding en wat tempowisselingen om het interessant te houden, maar voor de speelduur van deze EP past het prima. Van Heijnigen maakt mooie riffjes en laat op openingsnummer Win Or Lose horen dat hij er ook nog wel een solootje uit kan gooien.

Muzikaal zit het dus wel snor met deze plaat en het moment van release is een schot in de roos. Win Or Lose komt precies uit wanneer je nou net de meeste zin hebt om dit soort warm-weer-muziek te luisteren: bij de start van de zomer. Zit je na een dag aan het strand ietwat loom op je balkon na te genieten, biertje erbij, terwijl de zon langzaam onder gaat? Zet dan deze EP op, het past perfect.