3voor12 Gelderland

De Vierdaagsefeesten - Hiphop wint in Kunstbende

BiG E houdt het hoofd boven water tussen het gitaargeweld

Maar liefst 38 bands streden zondag om de overwinning in de Kunstbende. Ze kregen slechts een paar minuten om het beste van zichzelf te laten zien. Hoe winst in deze jeugdige wedstrijd goed kan doen, bewijst het succes van Roosbeef, de winnaar van vorig jaar. Ook dit jaar hield na afloop een vrouw de trofee in handen. MC BiG E uit Apeldoorn hield stand tussen het gitaargeweld.

Roos had het niet makkelijk. Voor de winnares van het singer-songwriterfestival, die met haar bandje Roosbeef ook ErnemZweet en de Sp!ts Breakthrough Awards won, begon de succesreeks vorig jaar op de Kunstbende. Dit jaar was ze er weer, maar nu als jurylid, tussen 12.00 en 19.00 uur kreeg ze maar liefst 38 bandjes op het Ooijpodium voor haar kiezen. Zoals het een wedstrijd betaamt voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar, die hun eerste stappen op het podium zetten, was het niveau wisselvallig.

Het gitaargeweld overheerste de Kunstbende. Het waren vooral de alto's, om in jongerentermen te blijven, die meededen aan de muzikale competitie. Hiphop en elektronica waren ondervertegenwoordigt. Maar binnen de gitaarmuziek waren de verschillen groot. Funk, hardcore, metal, pop, mainstream, Acda & De Munnik en allerhande varianten op voornoemde stijlen kwamen voorbij. Oplettende muziekspotters die present waren op Schoolbands a GoGo en Kaf en Koren, kenden bands als Divine en Overthrow al.

Ondanks hun 'ervaring' konden zij niet op tegen winnares BiG E. De hiphopster uit Apeldoorn hield stand tussen het gitaargeweld en sleepte zelfs de overwinning in de wacht. Op 15 oktober staat ze in de landelijke finale in Amsterdam.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12