3voor12 Gelderland

De Vierdaagsefeesten - I Compani kwartet speelt afwisselende set

Met een extra violiste ontstaat het grootste kwartet ter wereld

De Affaire heeft dit jaar een nieuw podium. In het Hunnerpark hoort de toeschouwer allerhande jazz en aanverwante muziek. Wij namen de proef op de som en bekeken het I Compani kwartet, onder leiding van Bo van de Graaf. Het werd een afwisselende avond.

In het Hunnerpark staat maandagavond het I Compani kwartet, onder leiding van Bo van de Graaf. Dit gezelschap speelt onder meer jazz en klassiek. Even twijfel ik: "Een kwartet heeft toch vier leden?" Gelukkig wordt al snel de violiste voorgesteld: Tessa Zoutendijk is als versterking meegekomen en zo ontstaat volgens Van de Graaf het grootste kwartet ter wereld. De sfeer is volledig anders dan bij andere podia: in de tent staan stoelen en tafeltjes, en daarop staan schemerlampen die zorgen voor extra ambiance.

Het publiek is diverser dan op andere locaties: van zeer jong tot oud. I Compani speelt een verscheidenheid aan stukken op piano, drums, bas, viool en sax/klarinet. Soms sferisch, alsof ze rechtstreeks uit een romantische film zijn geplukt, soms uptempo waarbij Van de Graaf een scheurend geluid uit zijn saxofoon haalt. Traditioneel in de jazz, krijgt ook iedere muzikant de tijd voor een solo. In één nummer begint de drummer geheel a-ritmisch te spelen, wat een heerlijk chaotisch effect heeft. De show krijgt nog wat meer drama door een dwerg die soms het podium op komt, bijvoorbeeld om de violiste een roos aan te bieden. Het is niet altijd duidelijk wat hij precies komt doen, maar het ziet er leuk uit.

Tijdens het laatste nummer komt zelfs een buikdanseres de boel opvrolijken. I Compani houdt de aandacht vast met afwisselende muziek, niet gestoord door het geluid van andere bands. Het Hunnerpark is wat dat betreft een veel betere locatie dan de jazztent van vorig jaar, die bij de ingang van het Valkhof stond. Foto's: Klaas-Jan Gräfe

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12