3voor12 Gelderland

De Vierdaagsefeesten - Grillig LPG overtuigt niet

Toch heeft de band zeker potentie

Op donderdagavond staan vijf jongelingen in witte bloesjes op het Ooijpodium van De Affaire. Groningers zijn het en ze komen uit de Excelsior-stal. In het verleden scoorde dat al eens bijzonder goed op dit festival. Wij zijn benieuwd hoe het deze avond verloopt.

Het ligt in de traditie van platenlabel Excelsior Recordings om elk jaar met minstens één briljante plaat op de proppen te komen. De afgelopen jaren waren onder meer Caesar, Daryll-Ann en Johan verantwoordelijk voor deze unieke reeks prachtplaten. In het jaar 2005 lijkt het erop dat LPG uit Hoogezand-Sappemeer de fakkel heeft overgenomen, getuige hun perfecte debuutplaat 'I Fear No Foe'. Maar waar labelgenoot Gem vorig jaar De Affaire nog in vuur en vlam wist te zetten, is het de jonge Groningers niet gelukt om deze prestatie te evenaren.

LPG maakt spannende en frisse gitaarpopliedjes. Een vergelijking met Pavement ligt dan ook al snel voor de hand. Maar net als bij deze Amerikaanse indiehelden is het altijd weer afwachten of de nummers ook live tot hun recht komen. En dat blijkt donderdagavond niet helemaal het geval te zijn. Met name bij de eerste nummers is het geluid niet goed afgesteld. De ingetogen, meerstemmige nummers vallen daardoor enigszins in het water. Muzikaal gezien zit het overigens prima in elkaar, maar de samenzang klinkt niet altijd even zuiver.

De band slaagt er dan ook niet in om de gehele set de aandacht van het publiek vast te houden. Desondanks is LPG een band om in de gaten te houden. Want potentie heeft de band zeker. Dat blijkt wel uit sterke nummers als 'Belly Rollercoaster' en de nieuwe single 'Sparrow'. Als bij de optredens de grilligheid en de schuchterheid naar de achtergrond kunnen worden verdrongen, heeft Excelsior er weer een nieuw groeibriljantje bij. Foto's: Maartje Hoofd

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12