3voor12 Gelderland

De Vierdaagsefeesten - Nieuw Gelders Peil is een mooie start

Terwijl elders nog aan de podia wordt gebouwd, ontstaat bij Je Moeder al een echte pit

Zaterdagmiddag, vier uur. Vol verwachting klopt ons hart: de Vierdaagsefeesten starten met een dwarsdoorsnede van Gelderse bands. Je Moeder, The Analog Project, Firewoods en neWax lieten van zich horen op De Affaire. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen keek hoe het ervoor stond met deze bands.

De Vierdaagsefeesten starten zaterdagmiddag op het Valkhof met optredens van vier Gelderse bands, onder de noemer Nieuw Gelders Peil. Terwijl elders op het Valkhof nog druk gebouwd wordt aan podia, staan op het Ooijpodium achtereenvolgens Je Moeder, The Analog Project, Firewoods en neWax. De eer om te mogen openen is voor Je Moeder. Deze band speelt harde rock met metalinvloeden, met Nederlandstalige rap.

Je Moeder waagt zich zelfs aan een reggae-nummer. De start is niet zo goed, mede door technische problemen, maar de band hervindt zichzelf en eindigt strak en energiek. Na enig aandringen ontstaat tijdens hun 'Ode aan de pit' zelfs even een heuse pit. The Analog Project uit Arnhem begint ook wat minder, maar komt er gedurende de set beter in. Vooral de stem van de zanger imponeert. De band speelt best goed, maar heel origineel is het allemaal niet. Firewoods treedt vandaag voor het eerst officieel op.

Er zijn slechtere podia denkbaar dan op De Affaire. Maar het slaat de heren meteen in de bol: "How are you doin' down there?" Zo hoog is dat podium toch niet? Firewoods is een live hiphopband met twee rappers en een zangeres, vermengd met rock en funk. Het idee is goed, maar het klinkt soms wat rommelig. Door veel samen op te treden zal deze band zeker groeien. Tot slot maakt neWax het podium onveilig.

neWax maakt een prettige mix van rock, ska, disco en wave. Zij wisselen zelfs binnen de nummers van stijl, wat aan de ene kant origineel is en aan de andere kant soms geforceerd overkomt. Toch maakt de band indruk. Ze wonnen niet voor niets de bandwedstrijd Kaf en Koren. Nieuw Gelders Peil: een mooi begin van de Vierdaagsefeesten, met regionaal talent! Foto's: Klaas-Jan Gräfe

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12