3voor12 Gelderland

De Vierdaagsefeesten - Dandimite And The Fanatics bouwen geen feestje

Alleen tegen het einde wordt er even gedanst

In september 2004 adviseerde 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen de Gelderse skaband Dandimite And The Fanatics "zeker nog wat te oefenen". De demo 'Metro 69' voldeed nog niet helemaal. Gisteren opende de band de dinsdagavond van De Affaire. Wij luisterden of we al verbetering hoorden.

Dinsdag werd het Ooijpodium op De Affaire geopend door de Gelderse skaband Dandimite And The Fanatics. "Ha lekker", denk je dan. "Feestje!" Er wordt echter nauwelijks gedanst. Pas tegen het einde van het optreden gaan de voetjes even van de vloer. Daarvóór zijn de nummers te traag, is de zang niet goed genoeg en kan de podiumpresentatie wel wat enthousiaster.

De band bestaat uit negen muzikanten en speelt ska met duidelijke rocksteady- en reggae-invloeden. De nummers klinken op zich lekker vet en worden strak gespeeld. De drummer zet per ongeluk een verkeerd nummer in, maar dat kan gebeuren natuurlijk. De saxofoniste ruilt haar instrument soms in voor een dwarsfluit; een instrument dat je niet snel associeert met ska. Het is alleen jammer dat ze er dezelfde partijen mee speelt als de andere blazers. Daardoor valt de dwarsfluit bijna weg. Om het instrument een betere plek te geven, lijkt het juist goed om een andere melodielijn te spelen.

Enkele nummers zijn instrumentaal en dat is eigenlijk best fijn. De zang is namelijk niet het sterkste punt van de band. Er klinkt geen echte bezieling uit en de zanger lijkt met zijn foute grappen en aparte bewegingen zo uit een Jiskefet-sketch weggelopen. Ook de podiumpresentatie mag levendiger en enthousiaster. Slechts een enkele Fanatic is ook echt fanatiek. Dandimite And The Fanatics weet geen feestje te bouwen en vormt geen lekkere start van de Affaire-dinsdag. Gelukkig viel er de rest van de avond nog wel genoeg te genieten. Foto's: Klaas-Jan Gräfe

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12