Op 4 april verschijnt Unspoken Tales, de debuut-ep van de Nijmeegse pop-rock band CYNBEL. Op 7 april brengt de band hun ep Unspoken Tales uit in de Wisseloord Studio’s in Hilversum, waar ze de ep hebben opgenomen. Er rijdt voor fans een speciale bus van Aalten naar Hilversum en terug. Een interview aan de vooravond van hun release.

Een artikel in samenwerking met Behind The Corner, online magazine voor de Achterhoekse popcultuur, en Achterhoek Nieuws.

Het begon allemaal met een jamsessie op zolder in de ouderlijke woning bij Timon Hoitink, met nummers van Black Sabbath. Met zijn drieën. Het repertoire veranderde, de samenstelling bleef vanaf dag 1 hetzelfde; leadzanger/drummer Timon Hoitink, bassist Wolter Jetten en gitarist Ricardo te Kolste. Alle drie groeiden ze op in Aalten, al is enkel Ricardo er nog woonachtig. “Aalten blijft altijd onze uitvalsbasis. We vertrekken altijd vanaf hier en repeteren hier ook altijd,” vertelt Timon, vlak voor de zaterdagmiddagrepetitie, in de kelder onder De Hofnar.

Klik

“We hadden vanaf het eerste moment al een klik met elkaar,” weet Ricardo nog. Speelde de band in het begin covers uit de Engelse jaren 80 pop/rockscene, zoals The Police, Arctic Monkeys en Kings of Leon en Mumford and Sons, bands die de mannen zelf leuk vinden. De wens kwam echter al snel om eigen werk te gaan maken. Inmiddels speelt het muzikale trio enkel eigen werk en werden al kleine succesjes geboekt, al bleef de grote klapper nog uit.

Mogelijk brengt de ep Unspoken Tales dit teweeg. Op de ep vijf vet en professioneel geproduceerde nummers, waaronder de eerste single ‘Vagabonds’ waarmee de band landelijk al de aandacht trok en de nummers ‘Golden coast’, ‘Hafway up’, ‘Snowflakes’ en de nieuwe single ‘Hills’. Al met al een topproductie, niet in de laatste plaats vanwege topproducer Huub Reijnders, de vaste producer van Bløf en eerder werkzaam voor U2 en Kaiser Chiefs, en de plek waar de meeste nummers werden opgenomen, de wereldberoemde Wisseloordstudio’s in Hilversum waar de groten der aarde opnamen.

“We hadden al wel eens nummers opgenomen in een studio in de Achterhoek, maar tijdens een luistersessie zeiden mensen uit ‘the scene’, zoals dj's van Radio 2 en 3FM, boekers, allen de nummers vet te vinden maar ze dan wel eest beter op te gaan nemen. Dan zou het best mogelijk kans van slagen kunnen hebben,” weet Wolter nog. Die koers werd gevolgd. Zo kwam de band bij Reijnders en in de Wisseloordstudio’s terecht. Een enorm leerzame periode, kijken de mannen er op terug. Het legde de groep geen windeieren. De nummers werden in de nieuwe versies wel als vet ervaren en raakten boekers toen ineens wel geïnteresseerd.

CYNBEL - Finale Roos van Nijmegen 2016

Grote stappen

Er werden vervolgens direct grote stappen gezet, stappen die menig band nog niet zette. “Klopt, we willen graag meer, maar we realiseren ons ook dat we al verder zijn gekomen dan de meeste bands ooit zullen komen. We hebben de Achterhoekbandcompetitie en de Slag om Paaspop gewonnen, aan de Popronde meegedaan met veel optredens door het gehele land, hebben op Huntenpop gestaan, in Paradiso in het voorprogramma van Stereophonics, live bij 3FM, al opgetreden als aftershow in de ZiggoDome, na de 3 concerten van Kensington, Neerlands meest succesvolle band van het moment, waar het Aaltense trio wel eens mee vergeleken wordt, muzikaal gezien. “We wisten niet wat we daar van verwachten moesten,” weet Ricardo nog. “Ik ga na een concert meestal direct naar huis omdat ik nog ver terug moet reizen, maar het was hartstikke vol bij ons. Supervet.”

Concept

Een van de nieuwste nummers, ‘Rocketman’, volgens de mannen een toekomstig single, ontstond vanuit een concept. “Toen we enkele jaren geleden optraden voor 1000 man op Huntenpop kregen we daar zo’n kick van dat we besloten het allemaal serieus aan te gaan pakken, met een duidelijk concept. Vanuit dat concept ontstond ‘Rocket man’. Ik heb zo’n tik dat ik graag op Wikipedia mag rondneuzen. Kwam ik daar een verhaal tegen over een verlaten spaceshuttlebasis in Rusland. Tijdens de ‘Koude oorlog’ gebouwd voor honderden miljoenen en het staat nog steeds leeg. De spaceshuttles staan er nog in, maar er is nog niets van gebruikt.”

EP-presentatie

Dankzij hun muziek op Spotify ontvangt de band reacties van over de hele wereld. “Het is leuk als je in Spotifylijsten terecht komt en daar 4 maanden in blijft staan. Krijg je ineens reacties uit Duitsland, Engeland, Amerika, Japan en Brazilië. Grappig is dat,” bekent Timon. “Hadden we eerst onze diehard fans in Aalten zitten, ook in het westen hebben we diehardfans zitten, na onze concerten met Kensington.” De ep die de band presenteert is een terugblik op een periode en tevens een start van een nieuw deel. “Carrièretechnisch kunnen we de ep misschien beter in Amsterdam lanceren of zo, maar we willen de mensen graag meenemen naar de plek waar het gemaakt is, waar onze helden hebben gespeeld. In de zelfde studio waar U2 en The Police hebben gestaan. Dat willen we graag met de mensen vieren, op 7 april.”

Tegelijk met de ep wordt ‘Hills’ als single gelanceerd, tegelijk met de videoclip ervan. Daarna afwachten of pluggen iets teweeg brengt. “Jammer dat 3FM op de schop ging net toen wij op het punt stonden Serious Talent te worden met de single ‘Golden coast’. Maar goed, het belangrijkste is dat we er zelf voldoening uit blijven halen, leuk blijven vinden wat we doen, en dan zien we wel.”

De band treedt inmiddels meer op in het westen van het land en rond Nijmegen op dan in de Achterhoek. “Het wordt wel weer tijd om hier op te treden. Daar hebben we ook wel weer ontzettend zin in,” bekent Ricardo, tussen zijn twee instemmend knikkende muziekmaten ingezeten.

Wie er bij wil zijn in de Wisseloordstudio’s, hiervoor heeft de band een bus geregeld. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Voor 15 euro kan hier aan deelgenomen worden, inclusief entree. Zie Facebook; Cynbel.

De ep Unspoken Tales is te beluisteren op Spotify, downloadbaar via iTunes, fysiek verkrijgbaar in Wim’s Muziekkelder in Doetinchem, alwaar de band binnenkort ook optreedt en via www.cynbelband.com.