3voor12 Gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, hoe gaat 2016 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: wie of wat gaat het helemaal maken in 2017? Vandaag turen we in de kristallen bol met Hendrik-Jan Derksen, Nijmegenaar van het Jaar 2015. Hij zette zich als initiatiefnemer van de facebookpagina Welcome to Nijmegen in voor de vluchtelingen op Heumensoord en is daarnaast onder meer actief bij elektronica-platenlabel Shipwrec, als boeker voor Zwarte Cross, als plaatjesdraaier DJ Slowpoke en als onderdeel van dj-collectief De Tropen.

Hoe zal je je 2016 herinneren?

"Als een erg druk en bijzonder jaar, zowel muzikaal als met alle maatschappelijke initiatieven waar ik me mee bezig houd: het mede vormgeven van Helga's House of Pain op Lowlands, de toffe feestjes en dj-sets op de Zwarte Cross, zorgen voor positieve veranderingen op Heumensoord, mooie samenwerkingen opzetten (o.a. Stijldansen voor Down the Rabbit Hole), de Nijmegenaar van het jaar, de Rimini Rimmers-release op Shipwrec en nog veel meer."

Wat was jouw favoriete Gelderse album of nummer van 2016?

"Hmmm... ik vind die ep van Fluisteraars, die toevallig ook nog eens Gelderland heet, wel erg lekker; dampende duistere blackmetal met soms gruizige grungegrooves als basis. Qua track vind ik Keljets 'Love at First Sight' echt een heel goed popliedje."

Wat was de beste show die je dit jaar in Gelderland hebt gezien?

"Ik vond All Them Witches in Doornroosje erg goed: mooi subtiel geluid, met een dikke groove en enorm veel sfeer."

Welke Gelderse artiest gaat het volgens jou helemaal maken in 2017?

"Ik denk dat Linde Schöne wel mooie stappen kan gaan maken: ze beschikt over veel talent, doorzettingsvermogen en een tof team om zich heen van gedreven mensen met het muziekhart op de juiste plaats. Dan niet te vergeten Celaeno, het erg toffe en sfeervolle alter ego van BeauDamian. En tot slot GameFace, één van de smaakmakers van de darktrap die in het voorjaar alweer een volle Chinese tour gaat doen... trap is zo groot aan het worden in China!"

Wat kunnen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?

"Ik probeer het komend jaar wat rustiger aan te gaan doen, maar dat zeg ik elk jaar! Ondertussen ben ik weer bezig om mooie dingen in elkaar te zetten voor de Zwarte Cross, heb ik een hoop wilde plannen voor andere festivals en heb ik heel veel drive om bij te dragen aan enigszins verdraagzaam blijven samenleven met zijn allen in dit killer wordende kikkerlandje, zonder dat er groepen, wijken en mensen uitgesloten worden of blijven."