Hof Festival 2015

Veel Gelderse acts met muziek uit alle windstreken op nieuwe editie festival

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Het lijkt er steeds meer op dat het Hof Festival een jaarlijks terugkerend evenement wordt. In het verleden werd nog wel eens een jaartje overgeslagen, maar het is nu toch al een aantal jaar op rij prijs. Het gratis toegankelijke festival biedt weer drie dagen muziek, camping, theater, poëzie, kunst, mobiele sauna, meubels maken en andere creativiteit.

Net als de voorgaande editie zal er ceremonieel worden afgetrapt op vrijdag. De eerste van vele Gelderse acts tijdens dit festival, is dan een feit. Het is de opzwepende Europese folk met trekzak en draailier van Duo Rodriguez Franceschini. Verwacht overigens geen Nijmeegs accent bij deze mannen. Daarna Iers aandoende folk/punk uit Nijmegen, door de Barleycorn Bastards. Dan is het aan Mizrakh. Zij maken wereldmuziek vanuit een Finse en Jiddische invalshoek, gevolgd door alt-country en cold wave van het Nederlands-Frans-Italiaanse Templo Diez. Daarna weer Nijmegen, met folk, reggae en balkan van Terra Volta en nederska van Skandaal! Vanaf middernacht akoestische folk van Sprank en roots reggae, dub en rocksteady uit de speakers van Journeymen solar soundsystem.

Op zaterdag rond de middag start Chesterfeel uit Elst, gevolgd door blues van de Amsterdamse Marshing Mallows en komen the Kang Guru’s plaatjes draaien in de Power to the Pipo caravan. Op deze dag verder blues van the Boneyard Ramblers, bluegrass door de Gelderse Cowpokes en rock-‘n-roll, folk en americana van Bark. Dan relaxte lounge, via dampende afrobeat richting opzwepende dance en house door de Nijmeegse Groove Invaders. Daarna het 14-koppige Nijmeegse mondiale straat- en feestorkest Kladderadatsch. Later op de avond is het rocken met the Small Town Nobodies en de zwaar aangezette gitaren van Udarnik, eveneens uit de Keizerstad. De hoofd-act is Amariszi en rond het spookuur treden de huis-dj’s van de Hof van Wezel aan: Mazza Sound. Dansen tot in de kleine uurtjes.

Zondag start het festival traditioneel met Hof-eigen gospel van Gospel Train. Vergeten traditionals worden daar aan het licht gebracht. Dan reggae, dubhop en balkan-ska van Roots Rising, muzikaal verteltheater van de Rode Maan uit Nijmegen en americana van Beansprouts. Een van de hoogtepunten op zondag belooft Chotokoeu uit Spanje te zijn. Met een mix van folk, ska en rumba geven zij denderende shows met veel passie en een vleugje acrobatiek. Vervolgens de poëtische nederpsychedelica van de Bende van het Eeuwigdurende Feest rond Nijmeegs officieuze stadsdichter en Hoffer Sjak op ‘t Veld. Afsluiter is Hoempatrash, een festivalclimax met koperblazers en uptempo ska.

Het Hof Festival vindt plaats op 29, 30 en 31 mei op de Hof van Wezel in Beuningen.