"Het einde van de cultuurjournalistiek"

Ugenda organiseert een lustrumdebat over de stand van zaken in de hedendaagse cultuurjournalistiek

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Stichting Ugenda organiseert in het jaar van het 15-jarig bestaan van haar cultuuragenda www.ugenda.nl een groots Lustrumdebat over de stand van de cultuurjournalistiek in 2015. Op woensdagavond 22 april zullen prominente regionale en landelijke schrijvers en fotografen met elkaar in debat gaan over de stand van zaken in de hedendaagse cultuurjournalistiek. Het geheel wordt omlijst door columnisten, livemuziek, dj's en de eerste Nijmeegse Cultuurquiz.

Helaas is veel journalistiek verworden tot het overschrijven en opleuken van persberichten. Voor veel cultuurjournalistiek geldt bovendien dat het als enige doel heeft klanten en bezoekers te lokken en zo de noodlijdende podia te stimuleren.

Kunstcritici schrijven te weinig vanuit een kunsthistorische en maatschappelijke context. Om een kunstuiting goed te kunnen plaatsen heb je bagage nodig. De media moeten reclame-inkomsten genereren en letten vaak alleen nog op clicks. Heeft dat invloed op hoe en wat er over kunst en cultuur wordt geschreven?

De WRR kwam onlangs met kritiek op overheidsbeleid in de beoordeling van kunst en kunstenaars. Men vond dat er teveel gekeken werd naar maatschappelijke en economische waarden en te weinig naar intrinsieke waarde. Welke rol speelt de kunstkritiek daarbij? Let men meer op impact en succes en te weinig op inhoud?

Daarnaast zijn er de invloeden van technologische ontwikkelingen op cultuurjournalistiek. Neem de popfotojournalistiek. Kun je als professioneel fotograaf nog je brood verdienen met popfotografie?

Het is voor professionals lastiger geworden om zich te onderscheiden van de stortvloed aan beelden en visuele lekkernij die via sociale media dagelijks over de wereld wordt uitgestort. Veel uitgeverijen, omroepen en media laten zich graag bedienen door gratis foto’s van het publiek. Aan de andere kant weten we dat niet zomaar iedereen dicht bij het podium mag komen om goede opnamen te maken; veel clubs en podia, zoals Doornroosje, zijn daar erg stellig in.

Vragen, vragen, maar zijn er ook antwoorden? Een keur aan vooraanstaande bedrijvers en kenners van cultuurjournalistiek komt debatteren op de Lustrumdebatavond van Ugenda, de uitagenda met de vinger aan de pols van de hedendaagse cultuurscene. Een en ander wordt verluchtigd met een hapje, drankje en muziek. Je bent van harte uitgenodigd om mee te praten of te luisteren.

Gespreksleider: Walter van der Cruijsen (een van de 100 meest invloedrijke Twitteraars volgens de Volkskrant)
Gasten: Aukje Verstegen (hoofdredactrice 3voor12 Gelderland), Gé Huismans (hoofdredacteur Gonzo Circus Magazine), Jelmer de Haas (freelance fotograaf o.a. OOR, Gonzo circus, VPRO), Gerard Verschooten (freelance fotograaf o.a. Gelderlander, VOX, Music Meeting), Marcel Krijgsman (freelance fotograaf o.a. Doornroosje, FortaRock, Valkhoffestival, Musicmaker)
Columnist: Jan Maurits Schouten (Ugenda)
Muziek: Eva Almagor
Dj's: Vintage Sound System
En: de eerste echte Nijmeegse Cultuurquiz!

Informatie
Wie: Stichting Ugenda
Wat: Lustrumdebatavond n.a.v. 15-jarig bestaan
Wanneer: woensdagavond 22 april 20:00u-23:00u
Waar: Brebl, Honigcomplex Nijmegen

Entree: 5,- euro