'Tijd is kunst' op nieuwe editie van het Hof Festival

De Hof van Wezel organiseert wederom driedaags evenement

Rob van Uden ,

Het Hof Festival is niet jaarlijks. Het is er alleen als de tijd rijp is. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld zo, omdat de recreatielanderij in Beuningen officieel erkend werd en een legale status kreeg. Dit jaar zijn er wederom drie dagen van muziek, theater en creativiteit, en wel op 23, 24 en 25 mei. Nu niet omdat de tijd rijp is, maar omdat de tijd 'kunst' is.

De Hof van Wezel wil dit jaar uitdragen dat waar tijd op onze planeet vaak synoniem is voor geld, zij tijd graag anders ziet. Zo is er op deze alternatieve locatie altijd tijd voor een praatje, tijd voor jezelf en zijn er zeeën van tijd voor wonderlijke en creatieve manieren van leven. Tijdens het festival zal de tijdsgeest uit de fles komen, maar hoopt men eigenlijk de tijd even te vergeten.

Qua muziek heeft het festival een tijdloos programma in petto. Trikosis opent het festival op vrijdag. De mannen van deze internationale street-klezmer-gypsie-anarko-folkband geven, onder het mom "hoppa hoppa", een vurige en energieke show in hun eigen achtertuin. Verder zal de rockabilly van Bootleg Betty zich een weg banen door de polder, voor het eerst met nieuwe zangeres Karlijn Wolsing. Eveneens louter vrouwen bij Daisy Chain. Zij spelen onder meer hun nieuwe, met stampende bluegrass doorspekte ep Bulldozer. Voorts een feestje met gitaar, bas, drums, viool, klarinet, accordeon en koperblazers, met de beste wensen van Grassmoawer. Dan is er nog de oorspronkelijke surfsound van onze Nijmeegse Biarritz Boys en ook nog Frau Frankenstein & Spüllboys. Zij maken punk-elektronika waar Extrapool groot mee is geworden.

Op zaterdag wordt voorspeld dat er blues is, rauwe blues, van The Boneyard Ramblers. Zo ook tijdloze fiddles en banjo's van Liesbeth Kemerlings en Martijn de Kleer, op posters te herkennen als Bean Sprouts. Stampende ska van de zevenkoppige Ciska de Rat, bluegrass van The Cowpokes, Nijmeegse blues, folk en rock van Het Brandt. Het gebeurt allemaal op dezelfde dag dat Hof-homie Ruben Klavers zijn gitaarpartijen over de paardenwei laat galmen en The Incredible Stacks het voor elkaar krijgen om met apparaten en instrumentarium uit de hippietijd, frisse en moderne muziek te maken die groovet en doet dansen.

Als je dan voor de tweede keer in 'Mud City' wakker wordt en uit je tent of woonwagen rolt, is er nog een hele dag tijd om op het terrein rond te stappen, je bonnen op te maken en muziek te luisteren. Oftewel zondag: dag van de Heer, aldus Gospel Train. Deze thuisband speelt authentieke liedjes over the Lord Almighty, zoals Hank Williams het ooit bedoelde. Van twee woonwagens en een yurt verder komt Gris Gris Revelation. Deze band wil met zijn spannende grooves zorgen voor een tijdloos vacuüm, waar invloeden van bands als Pink Floyd en Motorpsycho het voor het zeggen hebben. 'In your face' is dan nog The Grit. Gewapend met hun fonkelnieuwe plaat Lucky 13 geven ook zij hun aanstekelijke kleur aan de zondag in Beuningen.

Dit en veel meer op het Hof Festival op 23, 24 en 25 mei op de Hof van Wezel.