De bijzondere maand van Your Song en Maame Joses De bijzondere maand van Your Song en Maame Joses

Your Song brengt militairen met verhalen en bands met een missie samen - deel 3

, Robert Koekkoek

De bijzondere maand van Your Song en Maame Joses

Your Song brengt militairen met verhalen en bands met een missie samen - deel 3

Robert Koekkoek ,

Oud-Dutchbatters en andere oorlogsveteranen maakten in Bosnië en Afghanistan, of nog eerder in Irak en Libanon, levensbedreigende situaties mee. Soms beleefden zij letterlijk dood en verderf. Was het niet in eigen gelederen, dan zagen zij wel de dood en het lijden van de bevolking in de gebieden waar zij als 'Blauwhelmen' naartoe waren uitgezonden. Srebrenica en Uruzgan zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. "Als we onze verhalen delen, delen we stukjes van het leven zelf. Delen we onze hoop, onze dromen, onze angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen."

In de vorige twee afleveringen over het project 'Your Song powered by humanism' maakten we kennis met militairen die hun aangrijpende verhalen uit Afghanistan en Bosnië door My Favorite Scar en Aniek Maren muzikaal vertolkt zagen. Begin deze maand kwam het derde lied met een videoclip online. Maame Joses maakte kennis met militair Robert Lichtenfeldt en luisterde naar zijn verhaal. 

Emoties tonen
Robert Lichtenfeldts verhaal is de geschiedenis van een jongen, nog niet op missie geweest, maar hij woont een groot deel van zijn jeugd in het buitenland. Zijn vader is diplomaat in onder meer Ghana, Egypte en Duitsland. De scheiding van zijn ouders brengt hem terug naar Nederland. Hij kent het land niet, spreekt de taal niet goed. Opgegroeid in de beschermde omgeving van een diplomaten gezin wordt Lichtenfeldt nu van lieverlee een straatratje. "Ik werd veel gepest. Het resultaat is dat ik mij altijd red. Het is zwemmen of verzuipen." Zijn moeder heeft een paar keer een burn-out, zijn vader overlijdt aan kanker. 
 

Kort na het overlijden van zijn vader gaat Lichtenfeldt naar de Koninklijke Militaire School in Weert. Hij komt in een negatieve spiraal, stopt met de opleiding, maar begint met een remedial traject bij de geestelijke verzorging. "Ik heb daar echt jankend gezeten. Het luchtte op. Wat ik vind en voel, dat hoeft niet iedereen te weten. Maar praten over wat me dwarszat hielp. Het is de belangrijkste les die ik heb geleerd. Als het moet, dan kan ik nu mijn emoties tonen." 

Grown Man Cry
Robert Lichtenfeldt en Maame Joses ontmoeten elkaar in Arnhem. Het klikt direct tussen hen. Zij delen hun kijk op Ghana en op een multiculturele wereld. Lichtenfeldt vertelt over zijn jeugd, over zijn vader en vooral over de worsteling met zijn emoties. Maame Joses schrijft en componeert met pianist Bouwe Bruins het lied Grown Man Cry.


“Moving higher, faster, free
Half the world's belly's empty
How can that be
When I got all I need
 
Everybody wants to be a hero
But no one can stand 
To watch a grown man cry” 

Op 19 juni vond Maame Joses' cd-release plaats in een bomvol Luxor Live. Grown Man Cry is de titelsong van deze cd. Maame vertelt tussen de nummers door over haar ontmoeting met Lichtenveldt. Iedereen luistert geboeid. Robert Lichtenfeldt en Amy van Son (initiator en spin in het web van het Your Songproject) staan tussen het publiek. Beiden zijn zichtbaar geroerd wanneer Maame de cd aan hen opdraagt. 

Documentaire 2Doc
Ook deze week werd op Nederland2 in de serie 2Doc door Omroep Human 'Your Song' uitgezonden. In deze documentaire, gemaakt door Eveline van Dijck, zien we o.a. My Favorite Scar en Aniek Maren terug met hun songs gebaseerd op de verhalen van respectievelijk Frank van de Looy en Joost Engel (Afghanistan) en van Johan de Jonge (Bosnië). Ook voert de docu ons mee in het ontstaan van het lied Neem Mij Mee dat Qeaux Qeaux Joans samen met 'haar' militair Davey van der Sluis componeerde.

Via Uitzending Gemist en de website van Omroep Human is de film al bijna 10.000 keer bekeken. Door de documentaire besteden nu ook andere media, waaronder de NRC en Giel3FM, aandacht aan Your Song. En het project is nog niet halverwege. De volgende song met video komt donderdag 3 augustus uit.  
 
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland