Eerste namen FortaRock 2015

Slipknot, Epica en Exodus: slechts een paar van de bekend gemaakte namen

Redactie 3voor12 gelderland ,

Op 6 juni 2015 vindt voor de zevende keer het metalfestival FortaRock plaats in het Goffertpark in Nijmegen. De eerste namen zijn bekendgemaakt. Slipknot is de headliner, maar ook Godsmack, Epica, Converge, Exodus en Dying Fetus zijn inmiddels bevestigd.

Sinds de oprichting in 1995 heeft Slipknot keihard gewerkt om één van de grootste metalbands in het genre te worden. Hun agressieve, doch melodieuze songs komen live misschien nog wel het beste tot hun recht. De altijd weergaloze shows, met alle bandleden in de herkenbare maskers, barsten van de energie. Het leek de band jarenlang voor de wind te gaan. Het vertrek van drummer Joey Jordison, maar vooral de dood van bassist Paul Gray in 2010 heeft echter zijn sporen nagelaten bij de band, waardoor het nieuwe album doordrenkt is van duistere, welhaast demonische elementen. 5: The Gray Chapter is een geweldenaar van de bovenste plank geworden. De perfecte mix van agressie en melodie. Hard, rauw, meedogenloos en gevoelig, maar bovenal op en top Slipknot. De plaat behoort tot de beste die de band heeft gemaakt en is een klassieker in de dop.

De Nederlandse symfonische metalband Epica is één van de beste bands die Nederland rijk is. De band trekt overal volle zalen, niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze landsgrenzen. Met hun nieuwe album The Quantum Enigma uit 2014 heeft Epica zichzelf overtroffen: hemelse koorzang, loodzware riffs, wervelende synthesizers, enerverend drumwerk en natuurlijk de fantastische zang van metal-engel Simone overdonderen zelfs de meest kritische luisteraar!

De band Godsmack is in thuisland Amerika al jaren uitermate populair, maar is gek genoeg in Nederland nog maar weinig te bewonderen geweest. Het nieuwe album 1000HP is in ieder geval genoeg aanleiding om ons kikkerlandje aan te doen.  De plaat is de zesde uit de discografie van de band die in 1995 werd opgericht. Het geluid is in al die tijd weinig veranderd, de groove en laag gestemde gitaren vormen nog altijd de basis van de heavy rocknummers. Daarnaast is er een hoofdrol weggelegd voor oprichter en zanger Sully Erna, zijn krachtige stem doet bij vlagen denken aan die van James Hetfield en Michael Poulsen van Volbeat.

Converge zette zichzelf in 2001 op de kaart met de klassieker Jane Doe en wordt gezien als een van de meest originele en invloedrijke alternatieve bands van deze tijd. De Amerikaanse band heeft in al die jaren een ware cultstatus opgebouwd. Dat is razendknap, want de hondsbrutale technische nummers zijn absoluut niet makkelijk te verteren. De extreme, compromisloze en avontuurlijke hybride van hardcore, punk en extreme metal raast en tiert, waarbij op gezette tijden het gas wat wordt teruggenomen. De live shows zijn al net zo intens en brutaal.

Red Fang keert weer terug naar Nijmegen en daar zijn we erg blij mee, want deze sympathieke Amerikaanse band heeft de laatste jaren diverse zalen en festivals volledig op zijn kop gezet! Heavy en catchy, met deze twee simpele woorden valt de muziek van Red Fang het beste te omschrijven. Daarnaast wordt het geheel gebracht met een flinke dosis humor (bekijk vooral de hilarische clips!). Het vele touren en optreden hebben van Red Fang een retestrakke en geoliede machine gemaakt.

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk staat Exodus op FortaRock! De Amerikaanse metalband Exodus is verantwoordelijk voor een aantal klassieke thrash metal platen. Bonded by Blood en Fabulous Disaster uit de late jaren 80 staan in het collectieve geheugen gegrift. Opgefokte Bay Area thrash zoals het hoort. Het kersverse nieuwe album Blood In Blood Out is het tiende album en het eerste met Steve ‘Zetro’ Souza sinds de comebackplaat Tempo of the Damned uit 2004. Het is weer een thrash bommetje van jewelste met killer-riffs van Gary Holt, die nu vooral zijn gitaarpartijen speelt bij Slayer.

De legendarische Amerikaanse metalband Dying Fetus is geboren om death metal naar nieuwe extremen te stuwen. Hun meedogenloze blastbeats en ultraheavy breakdowns blijven hordes volgelingen inspireren. Gitarist-grunter John Gallagher neemt de status van de band niet voor lief: 'Dying Fetus is een obsessie voor me. Ik wil altijd nieuwe licks, nieuwe maatsoorten, nieuwe arpeggio's leren.' En die volharding is slechts één van de redenen waarom hun meest recente album terecht Reign Supreme is genaamd.