#vf13 Zesde versnelling en gaan bij Guild of Stags

Zelfs vijf minuten elektriciteitsstoring doet niets af aan het optreden

Thijs Schamp ,

Zeven uur op dag zeven van het Valkhof Festival, je zou het een ongelukkige tijd kunnen noemen voor deze band. Gelukkig denken de leden van Guild of Stags daar anders over. Krijgen ze het publiek los?

CONCERT
Guild of Stags, Arc, vrijdag 19 Juli 2013

MUZIEK
Deze band is toevalligerwijs bij elkaar gekomen. Nadat de drie ex-Krezipleden Bram van den Berg, Joost van Haaren en JP Hoekstra bij een jamsessie zanger Michael Devlin tegen het lijf liepen, was een nieuwe band snel gevormd. De muziek van Guild of Stags is typische seventies rock-‘n-roll met een hoofdletter R, gestoeld op bekende bands uit die jaren zoals Led Zeppelin en AC/DC. In maart was de release van hun eerste album Ode To The Emperor.

PLUS
Guild of Stags zet op deze vroege avond een louter overtuigende set neer. Ze openen met What Do You Know, die start met een heerlijke drumfill en dito riff. De toon is meteen gezet. Alle hits van het album komen voorbij zoals Too Long, het meer poppy nummer Hit ’n Miss en het rustigere Million Miles. Tussendoor worden er verschillende gastartiesten het podium op gevraagd. Het nummer They Call It Love heeft zo’n rijk arrangement dat de band gezelschap krijgt van Xavier Teerling (Suit and Tie Johns) op zijn Hammond, Kees Lewiszong (Navarone) op zijn Gibson en Bram staat zijn drumstel af aan Tim van Delft (De Staat). Een hoogtepunt in de set. Tenslotte wordt er afgesloten met single Millionaire waarbij ook nog gezegd moet worden dat de aankleding op het podium top is.

MIN
Midden in de set valt de elektriciteit uit, waardoor het geluid nagenoeg compleet weg is. De band probeert dit op te vangen, maar echt geslaagd is het ook niet. De band kan daar verder eigenlijk weinig aan doen. Wat verder wel opvalt is dat live de robuustheid van de opnames zoals op het album niet altijd uit de verf komt. Sommige nummers bevatten op de plaat meerdere gitaarpartijen, maar live is JP Hoekstra de enige gitarist in de band. Daardoor missen sommige nummers een beetje kracht, wat dat betreft zou live een extra gitarist niet misstaan.

CONCLUSIE
Al met al is het optreden zeer goed voorbereid en overtuigend. De band heeft veel plezier met elkaar en dat stralen ze uit over de steeds groter wordende groep toeschouwers. De muziek is meer dan geschikt voor een festival en het is wachten totdat deze band echt naam krijgt in Nederland en wellicht daarbuiten. Veel publiek en stevige mosh-pits zullen niet lang uitblijven.

CIJFER

8