Hoofdprogramma Music Meeting compleet

Met de uitverkiezing door het gezaghebbende blad Songlines tot een van de vijfentwintig beste wereldmuziekfestivals ter wereld in de zak, presenteert de organisatie van de Music Meeting een uitdagend en contrastrijk programma vol premières: van de Friese Nynke tot de Colombiaanse supergroep Ondatrópica, van de Amerikaanse cajunvernieuwer Cedric Watson tot de Malinese ster Bassekou Kouyate.

Zaterdag 18 mei
Nynke Laverman zingt in haar moedertaal, het Fries, een taal met een verrassend poëtische kracht. Ze heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, waarin mediterrane muziekgenres doorklinken. Met Spaanse (flamenco)muzikanten, waaronder Javier Limón (tevens producer) nam ze het album Alter op.
Henosis is het nieuwe project van Bram Stadhouders, uitgevoerd door zijn trio én acht zangers van Het Nederlands Kamerkoor. De gitarist/componist (1987, Tilburg) verkent grenzen van hedendaagse elektronica en jazz en is misschien wel de interessantste improviserende muzikant van Europa..
Jupiter en Okwess International herintroduceerden de vergeten ritmes en melodieën van Congo door de urban groove van metropool Kinshasa toe te voegen. Opzwepende ‘tradi-modern’ is het resultaat.
CHURCH is de nieuwste expeditie van producer, dj, remixer en toetsenist Mark de Clive-Lowe uit Los Angeles. Zijn ervaring als jazzpianist gooit hij in de blender met zijn pionierswerk in de Londense broken beat- en nu jazz-scene.

Zondag 19 mei
Singer-songwriter Lenine is een geprezen naam binnen de hedendaagse Braziliaanse muziek. Mixt pop, rock en elektronica met samba en folk uit de Nordeste. Hij gaat een verbond (The Bridge) aan met Martin Fondse Orchestra. De Nederlandse pianist/componist, thuis in de worldjazz, won recent een Edison.
De oudste muzikant op Music Meeting? Ebo Taylor! Bouwjaar 1936. Maar oubollig is het allerminst wat de gitarist en bandleider presenteert. De ‘James Brown van Ghana’ mengt traditioneel materiaal met afrobeat, soul, jazz en funk tot een vette seventiescocktail.
Sam Lee is een hedendaagse Britse folkzanger. Zijn debuut Ground Of Its Own werd genomineerd voor de Mercury Prize en uitgeroepen tot een van de vijf wereldmuziekplaten van 2012.
Cubaan Dafnis Prieto uit New York won een Latin Grammy en wordt gezien als meest toonaangevende jonge jazzdrummer van nu. Zijn slagwerk is baanbrekend, duizelingwekkend en grenzeloos. Combineert met Proverb Trio jazz, rap en improvisatie.

Maandag 20 mei

Bassekou Kouyate, meester op de ngoni-luit, is een van de populairste artiesten van Mali. Na de voor een Grammy genomineerde plaat I Speak Fula is Kouyate terug met Jama Ko en band Ngoni Ba.
Met zijn Platypus Trio maakt Michael Schiefel uit Berlijn unieke vocale jazz. Gebruikt behalve zijn stembanden ook elektronica en maakt korte metten met het hermetische imago van geïmproviseerde jazz.
De Marokkaans-Belgische zangeres Laïla Amezian komt met onder meer trompettist Laurent Blondiau.
Misschien wel de lekkerste wereldse dansmuziek is cumbia. Supergroep Ondatrópica - een uniek project in de Colombiaanse muziekgeschiedenis - zou wel eens de nieuwste tropische sensatie kunnen worden.

Ook op het programma:
Teta: een van de bekendste gitaristen van Madagaskar.
Brassafrik - The Ghana Connections: afrobeat uit Ghana meets folk & fanfare uit België. Cedric Watson: mengt cajun met zydeco tot nieuwe Creoolse dansmuziek.
Charanjit Singh: mixt Indiase ragas met dance. Pionier van de acid house.
RomaNeno: band rond blinde Bulgaarse Roma-zanger/accordeonist Neno Iliev.
Etsuro Ono en Shunsuke Kimura: ruige improvisaties op traditionele Japanse instrumenten. Hanggai: Mongoolse en Chinese volksmuziek en keelzang. Met elektrische rockgitaren.