Liquid Snow – Down and Out (MrMunchkin Remix)

Redactie 3voor12 gelderland ,

Marlon Wolterink van Mr Munchkin Studio's uit Winterwijk maakt op regelmatige basis een remix van een nummer van een Gelderse act. Deze keer is het nummer Down and Out van Liquid Snow aan de beurt. Marlon legt het hoe en waarom van deze remix uit!

Tijdens het importeren van de originele files besloot mijn audio pc te weigeren de audio tracks in de juiste samplerate af te spelen. Dit betekende dat de audiotracks langzamer werden afgespeeld dan het origineel. Dat klonk best tof: soms wordt - heel gemakkelijk - een keuze voor je gemaakt en dat was met deze remix zeker het geval. Het tempo kwam uit op 140 BPM, dubstep. Maar dan juist niet...

Na het beluisteren van de zangsporen en keys kreeg ik een bepaalde groove en concept voor het nummer in mijn hoofd. Dit heb ik uitgewerkt naar een behoorlijk op drums gebaseerde remix met een een basisritme over vier maten die glitcht en stuitert. De voornaamste glitch-effecten in de drums heb ik gemaakt met Illformed's Glitch: een toffe plugin waarme je o.a. coole glitch- en stutterdingen kan maken. In de drumloop is het voornamelijk gebruikt als tapestop effect. De rest is via ouderwets editen tot stand gekomen.

De zang is in grote lijnen zo gebleven als het was. De volgorde heb ik omgegooid om dat de opbouw op deze manier beter paste voor deze remix. In het origineel zit en soort slapback-effect over de leadvocal die ik tof vond. Voor deze remix heb ik die er weer ingezet.

De basis backing partijen zijn bijna allemaal gebaseerd op het Hammond-orgel stuk wat je in het begin hoort. De melodie van die partij is in aangepaste versie de baspartij geworden. Het gaat vaak de andere kant op dan de melodie: naar beneden waar de melodie omhoog gaat. Door van de baspartij stukjes te stretchen en op andere plekken terug te laten komen dan je in eerste instante verwacht, komt er afwijkende variatie in de bas en blijft het spannend.

Lees de uitgebreide versie van deze blog hier en luister de rest van de tracks op het Gelderse remix bandcamp album.

Vanavond (zaterdag 30 maart) om 23.00 uur vindt de officiële ep-presentatie van Down and Out plaats in de NDRGND in Nijmegen. Support-act is Wolves Dressed In Sheep.